Maak mooie onderdelen met de hand!

Een CNC frees is een leuk apparaat, maar je hebt helemaal geen CNC frees nodig om mooie en nauwkeurige onderdelen te maken. In deze post (en video) ga ik laten zien hoe je dit doet.

Projecten als mijn Gear lamp, Oreo dispenser en notenkraker heb ik allemaal met deze techniek gemaakt.

Alles wat je nodig hebt is een computer met een printer, spuitlijm, een zaag, en iets om te schuren, bij voorkeur een schuurmachine, maar het kan ook met de hand. (als je tijd hebt…)

Ik ontwerp al mijn projecten in fusion 360. Als het ontwerp af is maak ik van de onderdelen die ik ga uitzagen een werktekening op 1 op 1 schaal. In deze tekening kan je vervolgens in de gaten centermarks zetten om zo bij het boren makkelijk het midden te vinden.

Schermafbeelding 2020-04-02 om 22.23.24.png

Deze template kan je vervolgens uitknippen en met spuitlijm op het hout plakken. De spuitlijm die ik hiervoor gebruik is: “Super 75” van 3M dit is spuitlijm voor herpositioneerbare toepassingen, ofwel: om het er weer af te kunnen halen.

Schermafbeelding 2020-04-02 om 22.23.41.png

Nu de template geplakt is kan je de gaten boren en het model uitzagen. Het makkelijkste hiervoor is een lintzaag, maar het kan natuurlijk ook op een hoop andere manieren zoals met een (elektrische) figuurzaag of een decoupeerzaag.

Schermafbeelding+2020-04-02+om+22.23.56.jpg

Hoe beter je bent met zagen hoe dichter je bij de lijn kan zagen. Al het overige kan je vervolgens met een schuurmachine heel nauwkeurig weghalen. En daar heb je dan je mooie onderdelen! Het lijkt misschien omslachtig maar als je een aantal relatief simpele delen hebt die je allemaal maar 1 keer nodig hebt ben je in veel gevallen sneller dan de CNC frees dat kan doen.