Zo maak je een rock tumbler

Een rock tumbler is een machine waarin een vat met zand (of ander polijstmiddel) en wat onderdelen rond draait en zo de onderdelen netjes gelijkmatig slijt. Je kan hem gebruiken om zeeglas te maken, glas wat lijkt alsof het jaren in zee gelegen heeft. Maar ook om je aluminium of plastic onderdelen te schuren en polijsten.

Een rock tumbler is iets wat ik al heel lang wilde hebben. Ik heb zelfs ooit al eens een poging gedaan maar die werkte niet goed en heb ik nooit echt afgemaakt. Nu was het tijd om het goed aan te gaan pakken en hem wel goed te maken. En eigenlijk was dat best simpel.

Het frame van de tumbler met lagers, voeten en verf.

Het frame van de tumbler met lagers, voeten en verf.

Het frame van de machine heb ik uit 12 mm multiplex gemaakt wat ik met mijn invalzaag grotendeels op maat heb gezaagd. Alleen de kopse kanten hadden wat meer hoeken en rondingen en heb ik dus op mijn lintzaag gezaagd. 

Forstnerboor

Forstnerboor

Forstnerboren zijn een must voor elke toolkit! Het is even een investering om een paar goede te kopen maar het is het meer dan waard.

En als je ze wil aanpassen kan je daarvoor altijd wat goedkopere nemen..

Om de lagers mooi strak passend in de lagergaten te krijgen heb ik voor een eerder project (mijn gear lamp) een forstnerboor gekocht en die in de omtrek een klein beetje afgeslepen. Nu passen de lagers echt super strak in de gaten die ik hiermee boor. Vervolgens heb ik het hele frame met wat houtlijm en korte schroeven in elkaar gezet en geverfd.

De rollen gemonteerd op het M8 Draadeind

De rollen gemonteerd op het M8 Draadeind

Om de machine simpel te houden maak ik de assen voor de rollers van M8 draadeind, en door in de rollers een moer te verwerken kan je die heel makkelijk op elke positie vast zetten. Om de wielen extra grip te geven heb ik hier o-ringen omheen gedaan. Samen met een rand ducktape op het vat geeft dit genoeg grip om hem netjes rond te draaien.

Ik heb hem nu getest door er 5 uur lang onderdelen in te draaien met gewoon zandbakzand en de resultaten hiervan zijn al best aardig. 

Als je dit beter wil doen kan je hiervoor speciaal schuur / polijst grid kopen in verschillende korrelgroottes.

Kijk mam! Zonder deksel!

Kijk mam! Zonder deksel!