Maak deze gave lamp in 1 dag

Ik vond het weer eens tijd om iets leuks te maken voor in huis. Met de grootte van mijn werkplaats heb ik er altijd snel spijt van als ik iets van meubilair aan het maken ben dus het moest iets kleins zijn. Deze lamp is klein, met weinig tools te maken en zit ook nog eens zo in elkaar. Een perfect weekend project!

Om verschillende designs en vormen te kunnen testen heb ik eerst op de computer een volledig 3D model gemaakt van deze lamp. Dit doe ik voor bijna al mijn projecten. De complexe bewegingen kan ik zo eerst simuleren bij machines en bij meubels enzo kan ik goed van te voren zien hoe het gaat worden. Hier kon ik goed spelen met de vorm en ook met het aantal segmenten rondom. Iets wat in de werkplaats een stuk langer zou duren.

templates

Met het model helemaal af heb ik weer mijn mooie templates geprint en kon ik aan de slag. Op mijn lintzaag heb ik eerst alle buiten segmenten gezaagd en vervolgens ook de binnen cirkels. Dit zou je natuurlijk ook prima met een decoupeerzaag kunnen doen.

Vervolgens heb ik de randjes van alle delen een kleine radius gegeven met een radius frees op de bovenfrees. Dit maakt dat het er allemaal wat meer ‘af’ uit ziet. Ook vallen onnauwkeurigheden in het zagen zo een beetje weg.

Schermafbeelding 2020-04-17 om 22.31.07.png

Om alles straks mooi uit te kunnen lijnen en goed te kunnen lijmen heb ik kleine uitsparingen gezaagd in zowel de cirkels als de buiten segmenten. Dan hoef ik het straks alleen nog in elkaar te puzzelen.

Ik vind dat je een snoer of niet moet zien of dat je het onderdeel moet maken van de looks van het product. Hier heb ik uiteraard voor dat eerste, nee dat tweede gekozen. Je hebt dit soort strijkijzer snoeren tegenwoordig in allemaal leuke kleurtjes dus je kan hier helemaal op los gaan.

Schermafbeelding 2020-04-17 om 22.32.38.png

Als je de schakelaar of de stekker er op gaat zetten doe dan even een stukje tape om het snoer om te zorgen dat je net gekozen hippe buitenkant niet gaat rafelen. Dat zou zonde zijn.