Het is gelukt: perpetuum mobile!

Na meerdere machines te hebben gemaakt waarbij het praktisch nut discutabel was leek het mij een mooi moment om eens iets te maken waar je echt wat aan hebt. Vele mensen voor mij hebben het al geprobeerd, en stuk voor stuk gefaald. Maar ik ben niet bang voor een uitdaging, dus deze week heb ik een perpetuum mobile gemaakt. Ofwel: een gratis energie machine.

Frezen van de voet

Ik heb gekozen voor een ontwerp met een wiel waar stalen kogels in zitten, als het wiel draait vallen de kogels rechts naar de buitenkant van het wiel, hebben ze een grotere arm en gaat het wiel draaien. Ondertussen worden links de kogels weer naar het midden getild.

Wiel frezen op de CNC

Van mijn monitor standaard had ik nog wat planken beukenhout over, die ga ik gebruiken voor het wiel, de standaard en de voet. Voor deze onderdelen heb ik gekozen om het met mijn CNC frees te maken. Zo kan ik makkelijker mooie en vloeiendere vormen maken. 

Wiel met kogels

Toen het wiel gefreesd, geschuurd en gelakt was konden de kogels er in en kon hij aan twee kanten afgedekt met polycarbonaat. Op deze manier kunnen de kogels geen kant op en ziet het er mooi uit.

Nu hoefde het wiel alleen nog maar gemonteerd te worden op de standaard en kan hij getest worden.

Perpetuum mobile