Er bestaat tegenwoordig een grote diversiteit aan elektrisch gereedschap en in deze blog licht ik de zagen voor hout toe.
We kennen allemaal de handzaag voor hout, welke super handig is en niet mag ontbreken in de werkplaats. Maar soms wil je toch iets sneller of preciezer kunnen zagen en dan komen de elektrische tools van pas.
Soorten zagen en waarvoor te gebruiken
Ik heb deze opgedeeld in handtools, welke dus in je hand hebt terwijl je ze bediend. En stationaire tools, welke op zijn plek staan. Waarbij sommige nog wel makkelijk verplaatsbaar zijn en sommige te groot of zwaar om geregeld te verplaatsen.
Handtools
Decoupeerzaag
Deze zaag staat bekend om zijn wendbaarheid. Dankzij het dunne snel bewegende zaagblad kan je gemakkelijk bochten maken en allerlei cirkels zagen. In een rechte lijn zagen is dan weer niet echt een kwaliteit van deze machine.
Handcirkelzaag
De cirkelzaag is juist geschikt voor rechte lijnen. Je kunt bij deze zagen vaak de diepte en de zaaghoek instellen. De diepte instellen heeft meerdere voordelen, je zaagt niet door de lagen onder de plaat heen maar je kan ook voor kiezen om niet door de plaat heen te zagen maar alleen een gleuf erin te maken. Door het zaagblad schuin te zetten kan je de plaat in een hoek zagen, bijvoorbeeld verstek.
Cirkelzagen heb je in diverse afmetingen. Handcirkel zagen heb je met een zaagblad doorsnede van 165mm. Maar ook veel kleinere die handzamer zijn, goed op moeilijk bereikbare plekken kunnen komen en waarmee je goed ‘invallend’ kan zagen, deze hebben een diameter van 85mm.
Reciprozaag
Deze zaag is net als de decoupeerzaag niet geschikt voor rechte zaagsneden. Deze staat ook wel bekend als sloopzaag. Hij heeft een soepel, lang zaagblad waardoor zijn bereik erg groot is en je makkelijk vlak langs dingen af kan zagen. Voor deze zaag zijn verschillende zaagbladen voor diverse materialen te verkrijgen.
Multitool met invalzaagblad
Een multitool is niet specifiek een zaagmachine maar met het invalzaagblad kan je er wel mee zagen. Deze machine is ideaal voor renovatiewerkzaamheden en goed bereikbaar voor in lastige hoeken. Je kan hiermee langs een muur o.i.d. heen zagen. Zo kan je heel precies delen wegzagen en vervangen.
Kettingzaag
Je bewerkt hier wel hout mee maar deze gebruik je niet heel vaak in de werkplaats. Dit is meer een machine om bomen of dikke takken mee door te zagen. Ideaal dus voor grove tuinwerkzaamheden.
Stationair
Figuurzaag
De elektrische figuurzaag is ideaal om heel precies langs een lijntje een vorm uit te zagen. Met deze zaag kan je zeer nauwkeurig werken en goed bochten of andere figuren maken. Maar hij is niet geschikt voor grote gebaren.
Vaak kan je het tafelblad van de figuurzaag kantelen en zo ook onder een hoek werken.
Afkortzaag
Deze zaag is gemaakt voor het afkorten, zoals de naam als zegt, van balken en latten. Qua afmeting kan je hier heel precies op werken. Deze zaag zit vast en kan hierdoor alleen rechte lijnen zagen, dus geen bochten of bijzondere vormen. Wel kan je de zaag schuin zetten om zo verstek of onder een hellingshoek te kunnen zagen.
Voor snel en precies balken afkorten is deze echt perfect!
Tafelcirkelzaag
Hier wil ik even onderscheid maken in formaat. Je hebt namelijk kleinere modellen die je mee kan nemen en grotere modellen die echt vast op hun plek staan. In principe werken ze het zelfde al zijn de kleinere versies niet direct geschikt om grote platen op te zagen.
De tafelcirkelzaag is bedoeld om lange latten in de lengte op te zagen of bijvoorbeeld plaatmateriaal op te verwerken. Hoe groter de tafel hoe groter je plaatmateriaal hiermee kan verwerken. Door de geleiders en de stabiele ondergrond kan je hier erg nauwkeurig op werken. Ook bij deze machine kan je het zaagblad kantelen zodat je verstek kunt zagen.
Lintzaag
De lintzaag is vergelijkbaar met een figuurzaag. Echter gaat bij de figuurzaag het zaagje op en neer en bij een lintzaag is het een lang lint die rond draait. Dit geeft vaak een netter resultaat aan het houtwerk. Met de lintzaag kan je goed langs een lijntje zagen ook zoals bij een figuurzaag. Het is echter wel zo dat een lintzaag lint in diverse breedtes komt en bij een breder lint kan je minder goed bochten maken.
Platenzaag
Verticale platenzaag ook wel wandzaagmachine is ideaal om een grote plaat in stukken te zagen. Je zet de gehele plaat hierop en met de maatvoering-elementen die hierop staan kan je nauwkeurig de plaat op maat zagen. Hij zaagt alleen rechte lijnen.
Zaagbladen
Logischerwijs hebben de diverse soorten zagen ook een eigen type zaagblad. Voor een aantal zagen kan je ook kiezen om er zaagbladen voor andere materialen op te zetten. Bij de decoupeerzaag heb je bijvoorbeeld een speciaal zaagje voor laminaat waarbij je een mooiere afwerking krijgt.
Voor de cirkelzaag en de lintzaag heb ik een aparte blog geschreven over het uitkiezen van het juiste soort blad voor jou machine.
Tools
Er zijn diverse tools die hulp kunnen bieden bij het zagen. Als je een zaag op accu hebt is een reserve accu erg fijn!
Andere accessoires waar je aan kan denken zijn:
Stofzak; aan sommige zagen kan je een stofzak bevestigen om het zaagstof op te vangen.
(Natuurlijk kan je ipv een stofzak ook een stofzuiger/ stofafzuiging aansluiten).Parallel-, langs- en verstekgeleiders; om je materiaal te geleiden om zo nog nauwkeuriger te kunnen werken.
Geleiderail (ook wel bekend als zaaglineaal); deze kan je in combinatie met je cirkelzaag gebruiken om makkelijk rechtdoor op de goede plek af te zagen.
Aanschaf
Hierbij zijn een paar punten om op te letten:
Hoe vaak gebruik je zo’n tool?
Hoe vaak mis je hem nu, dat je hem zou gebruiken als je er een had?
Dit onder andere omdat hoe vaker je een tool gebruikt hoe meer kwaliteit van belang is. Bij eenmalig gebruik is dit net iets minder van belang. Sommige tools verschillen ook qua power, de ene is meer voor professioneel gebruik en de andere meer voor de huis-, tuin- en hobbyklusser.Hoe groot is je werkplaats?
Hoe groter de tool hoe belangrijker deze vraag en dan gaat de eerste vraag ook meespelen, want voor iets dat onmisbaar is in gebruik wil je soms iets meer plek opofferen.Budget?
Merk?
Ik ben erg fan van Makita. Voor accumachines is het voordeel als je alles van hetzelfde merk neemt dat je de accu kan uitwisselen.Accu of aan een snoer?
Tegenwoordig zijn steeds meer machines op accu te verkrijgen. Wat vind je zelf prettiger?
Veiligheid
De meeste elektrische apparaten zijn tegenwoordig goed voorzien van veiligheidsvoorschriften en beschermende elementen.
Maar toch is het fijn als je oplet. Let niet alleen op je vingers maar ook dat je bijvoorbeeld niet met los lang haar in de buurt van een draaiende zaag komt.
Opletten is altijd van belang en daarnaast is een EHBO doos geen overbodige luxe in een werkplaats.