Cirkelzaagblad kiezen, welke heb ik nodig?

Om je zaag zo goed mogelijk te kunnen gebruiken en om zo mooi mogelijk resultaat in je materiaal te krijgen is het van belang dat je het correcte zaagblad kiest.
Waar moet je op letten en hoe maak je de juiste keuze? Daar leg ik je hier alles over uit.

 

Waar moet ik op letten bij het kiezen van een zaagblad?

  1. De juiste maat van de aansluiting.

  2. Type zaagblad en vertanding.

  3. Welk materiaal wil je zagen?


Uitleg:

1. De juiste maat van de aansluiting.

Hier kijk je naar de as en de buitendiameter van het zaagblad. Dit is het meest eenvoudige punt. Kijk welke maten in je zaag past en welke aansluiting, as, hier nodig is.

Veel van deze informatie is van het zaagblad af te lezen. In veel gevallen staat het weergegeven zoals op het voorbeeld hieronder. Waarbij punt 1 de diameter van het zaagblad in milimeters aangeeft. Punt 2 geeft de maat van het asgat in millimeters weer en punt 3 verteld het aantal tanden van het zaagblad. Het aantal tanden en waarom dit belangrijk is kom ik straks terug. 

Bron: zaagbladenxl.nl

Bron: zaagbladenxl.nl

 

2. Type zaagblad en vertanding.

Een goede kwaliteit en juiste type zaagblad geeft een mooier resultaat en gaat langer mee. Maar wat is het juiste type? Dit heeft met verschillende factoren te maken.
Twee factoren wil ik hier noemen: het materiaal van het zaagblad en de tandgeometrie.

Zaagbladen worden van divers materiaal gemaakt. Voorbeelden hiervan zijn metaal, hardmetaal, diamant of HSS (Hoge SnelheidsStaal). Het meest standaard zaagblad van gewoon metaal is goed voor de standaard houtsoorten. Hardmetaal wordt gebruikt voor Trespa, MDF of OSB. Diamant is nodig voor extra hard materiaal zoals steen of vezelcementplaten en HSS is zinvol bij aluminium, metalen en non-ferrometalen.

Hiernaast is het belangrijk om op de vertanding te letten. Je hebt veel verschillende soorten vertanding waarvan een aantal belangrijke met hun kenmerken hiernaast in de afbeelding staan. Ook heb je een combinatie van vertandingen, bijvoorbeeld een combinatie van wisseltand en vlakke tand.
De snijstructuur en de snelheid waarmee een snede kan worden gemaakt zijn beide afhankelijk van het type tanden.

Per materiaal en het eindresultaat wat je wil bereiken wordt een ander aantal tanden geadviseerd. Vaak geven minder tanden een grover resultaat en veel tanden een fijner resultaat. Minder tanden maakt overigens wel dat je sneller door het materiaal heen kan. Ook bij harde materialen werkt minder tanden vaak fijner. 

Sowieso is de vuistregel dat er tijdens het zagen minimaal 3 tanden in het materiaal zitten.

Bron: zaagbladenxl.nl

Bron: zaagbladenxl.nl

Is een grove zaagsnede prima? Dan is een zaagblad met 24 tanden genoeg. Maar wil je iets wat preciezer en netter zagen dan wil je een zaagblad met 48 of zelfs 72 tanden. De keus hierin heeft dus invloed op de snijkwaliteit. Is een ruwe snede voldoende of moet het een mooi eindresultaat geven zonder splinters en dergelijke? Stem dit af op je eigen wensen.

 

3. Welk materiaal wil je zagen?

Dit is echt een cruciaal punt! De hardheid van materiaal verschilt nogal en hier moet dus een passend zaagblad bij gekozen worden. Dit heeft met het materiaal van het zaagblad te maken en met het aantal tanden. Hierover heb ik het bij punt twee ook gehad.
Hieronder heb ik de belangrijkste punten om op te letten bij een zaagblad per materiaal genoemd.

Hout: Om splinteren te voorkomen kan je een zaagblad met wisseltanden nemen. Wisseltanden houdt in dat de tanden om en om links of rechts scherp zijn, eerst links dan recht etc. Bij hout geldt ook dat voor een mooier resultaat je meer tanden wilt.

Trespa en Aluminium: Voor deze materialen kun je een vergelijkbaar zaagblad nemen. Hierbij wordt een combinatie van een vlaktand en trapeziumtand gebruikt. Beide tand-soorten hebben een andere functie. De trapeziumtand snijdt het materiaal voor en de vlaktand snijdt het restant in de hoeken weg. Dit geeft een mooi glad resultaat. Ook voor laminaat is dit type vertanding erg geschikt. Laminaat heeft een harde toplaag met een zachtere onderlaag. Dit type vertanding en een groot aantal tanden geeft daarbij een strak resultaat.

MDF: Beste resultaat is met veel en fijne tanden, hiermee krijg je een strak resultaat zonder het materiaal veel te beschadigen. Let op er kan veel stof vrij komen.

OSB: Ook hierbij is het beste resultaat met een blad met veel en fijne tanden. Let wel op omdat dit een combinatie is van houtschilfers en bindmiddel kan dit soms wat ‘ruiger’ zagen, doe dus voorzichtig.

Metaal: Hiervoor zou ik kiezen voor een HSS zaagblad. Voor een dik stuk metaal kies dan voor grovere tanden voor dunner metaal kies dan voor fijnere tanden. 
Overigens is metaal zagen met een gewone cirkelzaag niet ideaal. Er zijn wel speciale zaagbladen voor maar de zaag zelf draait eigenlijk veel te hard. Met andere woorden ik zou het niet aanraden. Je kan speciale cirkelzagen kopen voor metaal. Maar als je soms metaal moet zagen werkt het ook prima met een slijptol.

 

Het kiezen van een goed zaagblad verbetert niet alleen het resultaat maar ook de levensduur van de zaag en zaagblad.

 

Leuk weetje:

Diverse merken, onder andere Makita, hebben tegenwoordig extra dunne bladen voor accugereedschap.