Schuren met de machine, waarop letten?

Het klinkt vrij makkelijk een schuurmachine. Maar er zijn tig soorten hiervan. In deze blog zal ik je de ins en outs over schuurmachines vertellen en het bijbehorende schuurpapier.

Met de hand of met de machine schuren?

Kleine oppervlakken of precisie werk is vaak handig met de hand. Grotere oppervlakken zou ik met een schuurmachine doen. 
Voordeel van machines is dat ze veel sneller zijn. Dus bijvoorbeeld oude verflagen verwijderen gaat met de machine veel sneller. Druk niet te hard op de machine, de machine doet het werk. 

Wil je wel schuren maar liever met de hand? Check dan deze blog.

 

Waarom schuren?

Schuren kan je doen voor meerdere redenen. Bijvoorbeeld om iets glad te maken of juist om iets op te ruwen voor een betere hechting. Dit laatste wordt veel gebruikt bij verven, zo hecht de verf beter aan de ondergrond. 

In sommige gevallen wordt er geschuurd om iets netjes te krijgen. Bijvoorbeeld bij oppervlakkige roest vlekken of verweerd hout. Dan schuur je het bovenste laagje eraf en komt de onaangetaste laag daaronder in zicht. 

Schuren is vaak een belangrijke basis voor een verdere afwerking. Zorg wel dat je het stof weer weghaalt voordat je het verder gaat afwerken. Niet schuren kan maken dat bijvoorbeeld de verf niet goed hecht en dus loslaat of dat je gewoon simpelweg een minder glad resultaat krijgt. 

Tip voor bij het verven; eerst ontvetten voor het schuren! Anders schuur je eventueel vet juist in de krassen.

Voor schuren van hout is het fijn als je heen en weer schuurt in een rechte beweging met gelijkmatige druk en als het mogelijk is met de houtnerf mee. 

Wat kan je allemaal schuren?

Hout, metaal, staal, kunststof en steen. 

Veel materialen kan je dus schuren, maar kies wel het juiste schuurpapier voor het materiaal en waarvoor je het wil schuren. 

Schuurpapier van natuurlijke materialen is zachter en kan goed gebruikt worden voor kunststof en hout. Kunstmatige korrels zijn hard en zijn goed voor het schuren van van metaal, staal en steen.

Lees bij het stuk over welk schuurpapier jij nodig hebt ook welke geschikt is voor welk materiaal.

 

Soorten schuurmachines

Er zijn veel schuurapparaten waarbij het belangrijkste verschil is stationaire machines of handmachines. Van beide soorten heb je meerdere versies. 

Stationaire machines:

  • Bandschuurmachine: Hier loopt het schuurpapier over twee of meerdere rollen. Hij is vooral geschikt voor het grovere werk, zelf gebruik ik deze veel voor metaal.
    Een grote bandschuurmachine kan je ook goed gebruiken voor grotere stukken hout. Een smalle zoals ik heb is prettiger voor metaal en dergelijke.

  • Schijfschuurmachine: Dit is een grote schijf die hard ronddraait. Voor vele toepassingen te gebruiken. Vooral bij handzame stukken hout, denk aan een randje ergens afschuren, hoekjes rond schuren of iets grof uitzagen en dan schuren tot de juiste vorm.

Handmachines:

  • Bandschuurmachine: Hier loopt het schuurpapier over twee rollen. Hij is vooral geschikt voor het grovere werk en wordt veel gebruikt voor grote platte oppervlakten.

  • Vlakschuurmachine: Ideaal voor het schuren van grote en vlakke delen. De rechthoekige schuurzool gaat niet heen en weer, maar maakt een trillende beweging.

  • Deltaschuurmachine: Vergelijkbaar met vlakschuurmachine, alleen de vorm van de zool is anders. Meer driehoekig of een strijkijzer vorm. Ideaal voor als je in kleine hoekjes moet schuren.

  • Excentrische schuurmachine: Deze machine heeft een ronde schuurzool en draait in een excentrische beweging. Hierdoor is de machine voor zowel vlakke als enigszins ronde oppervlakken bruikbaar.

  • Multi schuurmachine: Dit is een allround schuurmachine. Het heeft een puntige voorkant en kan zo makkelijk in hoekjes komen. Ook heeft het een redelijk groot oppervlak waardoor platte stukken ook goed te doen zijn met deze machine.

Verschil stationaire machines en hand

Allereerst is het goed om te weten waarvoor je de machine wil gebruiken. De meeste machines, zeker de handschuurmachines, hebben een redelijk specifieke functie. Wil je het voor van alles en nog wat kunnen gebruiken? Daarvoor is de multi schuurmachine uitgevonden.

Een stationaire machine is krachtiger en wordt doorgaans meer gebruikt om materiaal weg te halen en te vormen. Waarbij een hand schuurmachine meer is voor het glad maken, verf weghalen, of opruwen voor het verven. 

 

Schuurpapier voor de machine

De grofheid van de korrel en het juiste formaat schuurpapier, dat past op jouw machine, zijn de belangrijkste aspecten om op te letten. 


Vorm

Bijna alle machines vragen een andere soort/vorm schuurpapier.
Heb je een elektrische handschuurmachine maar weet je niet welke soort schuurpapier je nodig hebt? Dit kan je vaak makkelijk zien door naar de vorm van de schuurzool te kijken. 

  • Driehoekig tot strijkijzer vorm: papier voor de delta schuurmachine

  • Rond: excenterschuurpapier

  • Rechthoekig: vlakschuurpapier

Bij de multitool zijn vaak de schuurzool of delen hiervan te wisselen en hebben dus diverse vormen. 

Daarna is het nog wel even kijken dat je de goede maat neemt en let op dat als er lucht/ stof afzuiging-gaten in de zool zitten dat deze uitlijnen met de gaten in het schuurpapier. 

De bandschuurmachine is niet te missen welke soort, namelijk echt een band van schuurpapier wat erom heen gaat. 


Hetzelfde geldt voor bovengenoemde stationaire machines, die hebben ook een specifiek eigen soort schuurpapier. Schijfschuurmachine is een grote cirkel en de bandschuurmachine is ook hier weer een band. Let bij deze band goed op te lengte dat die om jou machine past/ niet te groot is. 


Korrel

Dit is een van de belangrijkste punten om op te letten, schuurpapier in is veel verschillende grofheden te verkrijgen. Ze zijn ingedeeld in fijn, medium en grof. Behalve dat de grofheid vaak visueel zichtbaar is staat het ook op de achterkant van het schuurpapier aangegeven. Hier staat bijvoorbeeld P120. Waarbij p ‘particles' (vertaald: deeltjes) betekent en 120 de grofheid aangeeft. Hoe hoger het nummer hoe fijner het schuurpapier. Het gaat immers om het aantal korreltjes per vierkante cm.

Deze nummers zijn vastgesteld door de Europese Associatie van Schuurmaterialen Fabrikanten, afgekort de FEPA.

Voor de indeling die ik eerder noemde zitten vaak deze codes bij:
Fijn: P180, P220, P240, P320, P400, P600
Medium: P100, P120, P150
Grof: P60, P80

Elk materiaal vraagt een andere korrelgrootte voor het beste resultaat. Is de korrelgrootte te grof, dan heb je het kans op krassen.
Hieronder vindt je een tabelletje met wat voorbeelden. In het tabel staat ook voor als je grof of fijn wil schuren het verschil.

Maar het belangrijkste blijft bij twijfel even op een niet opvallend stukje proberen en het resultaat bekijken.
Het is goed om te weten dat voor één project soms meerdere soorten schuurpapier gebruikt worden. Zeker als je iets helemaal glad wil polijsten vergt dit verschillende stadia van fijne schuur sessies. 

Kwaliteit

Natuurlijk is dit bij veel dingen belangrijk. Maar zeker ook bij schuurpapier. Het lijkt iets simpels maar als je goede kwaliteit koopt kan het echt veel ergernissen voorkomen.

Goedkoop schuurpapier heeft meerdere nadelen, de korrels zijn van niet sterke kwaliteit, vaak zijn dat glasdeeltjes. Het papier slijt veel sneller en loopt gauw vol. Ook zijn de korrels vaak niet goed vastgeplakt waardoor je na een keer schuren de meeste korrels kwijt bent. Geen aanrader dus.

Tip: Schuurpapier van goede kwaliteit kan je gewoon uitkloppen als die vol is gelopen met schuursel. Zo blijft hetzelfde stuk schuurpapier veel langer bruikbaar.


Vervolgens is het een kwestie van het schuurpapier bevestigen en lekker schuren. Het bevestigen bij een elektrische handschuurmachine gebeurd vaak op een van de volgende manieren: met klittenband of met een klemsysteem. 

 

Veiligheid

Bij schuren komt natuurlijk stof vrij. Let dus op dat je dit niet inademt en bij sommige schuurklussen raad ik dan ook een mondkapje (met filter) aan. En bij elektrisch schuren is het fijn als de machines een stofzak hebben waar ze het stof in bewaren na afzuigen. (Of natuurlijk een aansluiting op een stofzuiger). 
Bij sommige schuurklussen is een veiligheidsbril ook geen overbodige luxe. Denk aan het schuren van metaal op een bandschuurmachine. 

Daarnaast kan ik je uit eigen ervaring vertellen dat het fijn is dat je je vingers uit de buurt houdt van de schuurmachines. 

 

Een beltgrinder zelf maken?

In de video hieronder leg ik je uit hoe je je eigen belt grinder oftewel bandschuurmachine kan maken.

Om het makkelijker te maken heb ik hier ook een handleiding voor gemaakt. Bestel hem hier