Een goede afzuiging is erg fijn en bij sommige machines ook erg belangrijk. Maar waar moet je nou op letten bij het kopen van een stofafzuiging?
Daarnaast in deze blog het verschil tussen een gewone stofzuiger, bouwstofzuiger en afzuigers. En ook de verschillende filter klasse worden besproken. Lees snel verder.
Waarom stofafzuiging?
Dit heeft diverse redenen en klinken allemaal misschien toch best logisch maar ik wilde het wel even benoemen.
Het inademen van stof is niet heel gezond. Als je het afzuigt komt het niet in de lucht te hangen/ adem je het niet in.
Je machine kan verstopt raken of er kan slijtage ontstaan als het stof niet afgezogen wordt
Je kan beter het resultaat zien als er geen stof ligt.
Schone omgeving is veiliger. Stof van hout kan makkelijk vlam vatten als dat overal rond slingert. Daarnaast is het glad als het overal op de vloer ligt.
Waarop letten bij de aanschaf van een stofafzuiging?
Ben je een professional of een hobbyklusser?
Als professional zal je misschien grotere machines, meer machines hebben en ze ook vaker gebruiken. Dit vraagt om een ander soort afzuiging dan die invalzaag die een paar keer per week aan gaat.Welke soort?
Waar ontstaat de vervuiling? Welke machines worden gebruikt? Heb je een afzuigarm of bijvoorbeeld eerder een afzuigtafel nodig. Zo zijn er nog veel meer soorten afzuiging.Formaat en vermogen.
De grootte en het vermogen van de afzuiging is afhankelijk van de machine die je erop aan wil sluiten en hoe vaak je deze gebruikt. Hoeveel af te zuigen stof er vanaf komt.
Het verschil tussen een gewone stofzuiger, bouwstofzuiger en afzuigers.
Stofzuiger
Een gewone stofzuiger is iets wat we allemaal wel kennen voor in huis. Ik zou deze ook niet aanraden voor in een werkplaats. Ze hebben niet een heel hoog vermogen, vaak rond de 600 Watt. Daarnaast is de zak waar het vuil in opgevangen wordt niet heel groot en als je veel fijn stof gaat zuigen kan het filter hier ook heel snel vollopen.
Deze stofzuiger is ideaal voor in huis. Lekker compact en wendbaar, maar voor in de werkplaats zou ik iets anders aanraden.
Bouwstofzuiger
Deze stofzuigers zijn bedoeld voor in de werkplaats. Vaak zijn deze geschikt voor nat en droog zuigen.
Het vermogen ligt hierbij ook een stuk hoger, je hebt bouwstofzuigers met een vermogen van 2400 Watt.
Bouwstofzuigers kan je vaak op machines aansluiten dat gelijk op de goede plek stof wordt afgezogen. Ook kan je ze natuurlijk loskoppelen en gewoon de werkplaats mee zuigen. Multifunctioneel dus.
Bouwstofzuigers heb je in allerlei soorten en maten. Handig om op te letten bij de aanschaf:
Welk materiaal ga je opzuigen & welke stofklasse heb ik dus nodig?
Dit maakt vooral verschil of je gewoon stof wil afzuigen of bijvoorbeeld ook gevaarlijke stoffen/ giftige dampen. Zie ook onderaan bij het kopje filterklasse.Formaat van de opvang bak.
Als je veel gebruik van de afzuiging gaat maken dan is een grotere opvang bak fijn. Uit eigen ervaring kan ik vertellen dat het niet ideaal is om steeds de stofzuiger te moeten legen halverwege je project.Wil je zakken of een opvangbak.
De stof kan worden opgevangen in een zak of in een opvangbak. Stofzakken verwissel je eenvoudig het kost alleen wel meer geld, elke keer een nieuwe zak. Met een opvangbak moet je de bak legen en schoonmaken. Je hebt ook bouwstofzuiger die zowel met als zonder zak gebruikt kunnen worden, dan kan je later nog kiezen. Stofzuigers met H-klasse (zie filterklasse onderaan) hebben altijd een stofzak nodig.Hoe krachtig moet hij zijn.
Dit hangt vooral af voor hoe profesioneel gebruik je hem nodig hebt. Wil je ‘zwaar materiaal’ op zuigen dan is meer vermogen handig, dan heb je meer zuigkracht. Daarnaast kan een stofzuiger met een hoger vermogen gemakkelijker vuil tussen kiertjes zuigen.Wil je een bouwstofzuiger met TNO-certificatie?
Een TNO-certificatie geeft aan of de bouwstofzuiger voldoet aan de filter eisen voor de gezonheid. Dit is vooral belangrijk als je de afzuiging veel gebruikt of met gevaarlijke stoffen werkt.Een geïntegreerde contactdoos ?
Dit stopcontact heeft als voordeel dat als je je elektrisch gereedschap op de stofzuiger aansluit en je je gereedschap aanzet de stofzuiger automatisch begint met zuigen.Wil je een automatische filterreiniging?
Je hebt tegenwoordig bouwstofzuigers die zijn uitgerust met een ‘automatische filterreiniging’. Hierbij 'klopt' de stofzuiger het filter uit. Zo loopt het filter niet vol en blijft de zuigkracht constant. Je kan natuurlijk ook zelf soms het filter even uitkloppen.Werken op accu of op netstroom?
Dit spreekt voor zich. Accu is vaker opladen, kabel moet je op de lengte letten.
Goed om te weten, soms is een duurdere stofzuiger goedkoper in verbruik. Kijk dan ook naar hoe lang de filters meegaan of hoe lang het duurt voor een zak vol is.
Afzuiger
Dan heb je nog een stap groter en dat zijn stationaire afzuigunits. In tegenstelling tot de stofzuigers zijn deze meestal niet wendbaar.
Deze machines hebben grotere buizen en opvangcompartimenten. Hierdoor zijn ze ook in staat grotere spanen op te zuigen. Een ander voordeel is dat de opvangcompartimenten vaak een heel stuk groter zijn en dus langer mee gaan.
Ook bij het aanschaffen van een afzuiger is het handig om op bepaalde punten te letten:
Welk materiaal ga je opzuigen & welke stofklasse heb ik dus nodig?
Formaat van de opvang zak.
Hoe krachtig moet hij zijn en wil je er 1 of 2 machines tegelijk op aan kunnen sluiten?
230v of krachtstroom?
Het geluidsniveau is opzich ook een fijne om naar te kijken.
Het formaat, past hij wel in je werkplaats.
Verschillende filters
Er zijn 3 stofklassen, namelijk L, M en H (ook wel laag, midden en hoog).
L laat maximaal 5% stof door, hierdoor wordt deze alleen aangeraden voor eenvoudige stoffen.
M laat 0,5% door, deze wordt gebruikt om bouw- en kwartsstof mee op te zuigen.
H laat 0,005% door en is hierdoor ideaal om schadelijke stoffen op te zuigen.
Zonder stofclassificatie betekend dat deze geschikt voor klein afval thuis.