Alles over lijm!

Je hebt lijm in allerlei soorten en maten en voor heel veel diverse toepassingen. Hoe kies je nou de goede lijm voor jou project?

 

Waarop letten bij de keuze voor lijm?

  • Allereerst is het belangrijk om te bedenken welk materiaal je wilt lijmen.

  • Moet het waterbestendig zijn?

  • Moet het weerbestendig zijn? Dus buiten toepasbaar?

  • Moet het elastisch zijn?

  • En welk gewicht moet het kunnen houden?

Handig om als eerste lijmen te zoeken die geschikt is voor jou materiaal en daarna pas de andere factoren langs te gaan.

De juiste lijm kiezen is niet alleen van belang voor een goede hechting maar ook dat het het materiaal niet aantast. In sommige lijmen zitten bepaalde stoffen die bijvoorbeeld piepschuim doen smelten of de spiegellaag van je spiegel beschadigen. Let dus altijd goed op of jou lijm geschikt is voor het materiaal, zeker bij poreuze materialen.

 

Het verschil tussen lijm en kit

In deze blog gaat het over lijm. Maar lijm en kit kan je vaak bij elkaar vinden en wat is nou het verschil?

Zoals het woord al zegt is lijm een substantie dat iets kan lijmen, of te wel meerdere delen permanent aan elkaar vast kan maken.
Kit kan meestal ook lijmen maar daarin tegen is kit vaak wat dikker en wordt vooral gebruikt om naden en kieren af te dichten. Denk bijvoorbeeld aan siliconenkit waarmee alle randjes in de badkamer afgewerkt zijn.

 

Lijmen

Voor een goede verbinding en hechting met lijmen zijn er een aantal tips:

  • Zorg ervoor dat de delen die je wil lijmen goed op elkaar aansluiten, check dit eerst zonder lijm.

  • Belangrijk om de onderdelen goed vet vrij te maken.

  • Bij gladde oppervlakten advies om deze (na het ontvetten) licht op te schuren.

  • Luchtvochtigheid: bij voorkeur in een droge ruimte / plek lijmen. De luchtvochtigheid kan het te lijmen materiaal aantasten waardoor de hechtig minder wordt of zelfs de lijm verzwakken.

Extra tip:

Lees altijd de gebruiksaanwijzing van de lijm door. Waar op letten?

  • Eén component of meerdere componenten en moet je dus mengen.

  • Hoe te gebruiken?
    Sommige lijm wil op beide delen aangebracht worden en even drogen voordat je de delen tegen elkaar aan zet.

  • Droogtijd & verwerkingstijd.
    Er zijn lijmen die met een paar seconden vast zitten en weer andere willen een tijdje aangeklemd worden. Als ze binnen een paar seconden vast zitten is het dus extra van belang om ze in één keer goed op elkaar te plaatsen.

Voor het beste resultaat volg je dus de intructies op jou soort lijm op.

 

Soorten lijm

Hieronder een greep uit de wereld van lijmen en waarvoor ze te gebruiken zijn.

Er zijn nog veel meer lijmen dan hierboven genoemd zijn. Veelal ook met een specifieke toepassing.
Zo heb je speciale lijm voor:

  • Spiegels; tast de zilverlaag niet aan,

  • Plastic; hard en zacht,

  • Tegels,

  • Parket,

  • Rubber,

  • Textiel.

En nog veel meer. Voor bijna elk materiaal is tegenwoordig wel een goede lijm!

Vele lijmsoorten zegt de naam al waarvoor het het meest geschikt is. Echter komt het natuurlijk geregeld voor dat je twee verschillende materialen aan elkaar wil lijmen. Vandaar dat vele lijmen ondanks de naam ook andere materialen kunnen lijmen, check voor de gebruiksaanwijzing wat jouw lijm allemaal kan.

 

Extra toegelicht.

Hieronder zal ik een paar veel gebruikte soorten lijm extra toelichten.

Houtlijm
Houtlijm is een breed woord, er zijn namelijk vele soorten lijm voor hout. Houtlijm is ingedeeld in diverse classificatie: D1, D2, D3 en D4. Dit geeft aan hoe goed de lijm bestand is tegen water. Hoe hoger het nummer hoe beter bestand.

Los van de classificatie kan je houtlijm in drie groepen indelen:

  • PVAc; dit is de witte houtlijm die de meeste mensen kennen. Deze houtlijm droogt transparant op, is overschilderbaar en werkt alleen als het hout goed op elkaar aansluit.

  • PU (polyurethaan); dit is een watervaste constructielijm, ook wel bruislijm genoemd. Heeft bijna altijd classificatie D4. Omdat de lijm bruist vult hij ook eventuele kleine kieren als de delen niet goed aansluiten. Deze lijm is geschikt voor verbindingen waar hoge eisen aan worden gesteld en erg sterk.

  • Epoxylijm; dit is een twee componenten lijm en zeer geschikt voor een hoogwaardige verbinding. Denk bijvoorbeeld aan boten, die met weer en wind te maken hebben.

Voor de meeste klussen is de bekende witte houtlijm, PVAc, voldoende als je goed let op de classificatie. D1 alleen binnen in droge omgeving. D4 ook geschikt voor buiten.

Verwerken van houtlijm:

  • Zorg dat je hout goed droog en vetvrij is,

  • Verbingen moeten goed aansluiten,

  • Lijm aanbrengen en met lijmklemmen het geheel vastzetten zolang de gebruiksaanwijzing aangeeft.

  • Lijm wat tussen de naden uitkomt gelijk, als de lijm nog nat is, weghalen.

Cyanoacrylaatlijm
Beter bekend als secondelijm en zeer geschikt voor het lijmen van diverse materialen, onder andere kunststoffen en rubber. Soms wordt wel geadviseerd voor een beter resultaat om een primer en/of activator te gebruiken.

Je hebt veel soorten cyanoacrylaatlijm, sommige hebben een hoge temperatuursbestendigheid of een hogere viscositeit. Als je een kwalitatief goede lijm koop heb je ook minder last van waasvorming. Deze lijm kan bij sommige materialen een witte waas achter laten.

De primer gebruik je voor verbetering van de de oppervlaktehechting bij diverse kunststoffen, dit pas je toe voor de lijm.
De activator kan je gebruiken bij het lijmen om de uitharding te versnellen of tot stand te brengen. Dit voorkomt of vermindert de witte waas die kan ontstaan. Met activator is secondelijm ook echt seconde lijm, zonder activator is deze lijm wel snel maar zal je het toch even moeten aandrukken. Een activator heeft dus meerdere voordelen.
De activator zit vaak in een spuitbus. Eerst plak je de delen op elkaar met de lijm en dan spuit je een klein beetje activator erop en de lijm stolt direct. Je kan ook op het ene deel lijm doen en op het andere deel de activator spuiten. Zodra je ze tegen elkaar aan duwt zitten ze vast.

Je kan deze lijm in diverse viscositeiten (dikten) kopen voor verschillende toepassingen.

  • Dun: net water, zo vloeibaar, kan dus makkelijk overal tussen lopen.

  • Medium: deze is net iets dikker en meer multi inzetbaar.

  • Dik: deze is meer vullend ook en kan je dus makkelijk gaatjes opvullen of elementen lijmen die niet helemaal aansluiten.

Lijmspray
Dit is een lijm in sprayvorm, in een spuitbus, zoals de naam al doet vermoeden. Zoals in de tabel weergegeven is het goed geschikt voor diverse materialen.

Lijmspray is ideaal omdat het makkelijk is, snel werkt en sterk is. Je kan er tijdelijk dingen mee vastmaken maar ook permanent mee lijmen. En het is vochtbestendig.

Verwerken lijmspray voor een permanente verbinding:

  • Schudden voor gebruik

  • Spuit beide delen dun en gelijkmatig in. Hou 20 tot 25 cm afstand tijdens het spuiten, van spuitbus tot in te spuiten materiaal.

  • Laat de lijm minimaal 10 minuten drogen.

  • Delen tegen elkaar aanbrengen en goed aandrukken

  • Belangrijk: de delen in 1x goed positioneren, corrigeren is niet mogelijk. Op elkaar is vast.

Verwerken lijmspray voor een tijdelijke verbinding:

  • Schudden voor gebruik

  • Spuit op één deel de lijm. Als je tijdelijk een sjabloon ergens op wil plakken spuit dan alleen het sjabloon in en niet de ondergrond waar die op komt.

  • Minimaal 20 minuten drogen.

  • Delen tegen elkaar aanbrengen.
    Het sjabloon of wat je met lijm hebt ingespoten kleeft nu, dit maakt dat je het kan verwijderen en opnieuw aanbrengen.

Handig om te weten: Spuitlijm kun je verwijderen met wasbenzine.

Twee componenten lijm
Deze soort lijm bestaat er in heel veel soorten. Deze lijm wordt gebruikt voor toepassingen die een hoge sterkte en duurzaamheid nodig hebben.
Het bestaat uit een hars en een verharder die in de juiste verhouding met elkaar gemengd moeten worden. Na het mengen begint het uithard proces, daarom gebeurd dat mengen pas vlak voor het lijmen. Lees dus voor gebruik goed door hoe lang je hebt tot de uitharding plaats vindt, de verwerkingstijd.

Je hebt twee componenten lijm voor diverse materialen, hout, kunststof, metaal. Doordat de twee componenten samen erg krachtig opdrogen geeft dit een zeer sterke verbinding daardoor vaak ook weerbestendig of voor bijvoorbeeld in de vaatwasser.

Lijmpistool/ hete lijm

Ondanks dat het niet echt een lijmsoort is wilde ik dit toch even benoemen. Je kan namelijk verschillende soorten lijmpatronen kopen voor in een lijmpistool.
Wat een lijmpistool doet is de lijmpatronen opwarmen en dat maakt dat er vloeibare, hete, lijm uit komt.

Het heeft meerdere voordelen. Het is snel en zit snel vast, de lijm droogt weer onder andere door het contact met de materialen. Je kan redelijk nauwkeurig werken door het pistool ‘te richten’ en te spuiten waar je het wil hebben. De lijm plakt zolang het warm is. Als je dus niet snel genoeg de delen op elkaar drukt zal het niet meer plakken.

Let op dat de hete lijm niet je producten smelt. Daarnaast licht het een beetje aan de soort lijm of het stevig is. En natuurlijk is deze lijm niet bestemd voor hoge temperaturen aangezien de lijm zelf dan weer smelt.

 

Bonus tip:

Behalve de juiste lijm kiezen is het juiste gereedschap ook fijn. En heb ik het natuurlijk over lijmklemmen. Sommige lijmsoorten moeten nou eenmaal iets langer drogen. Voor het beste resultaat blijf je er dan druk op uitoefenen, hier komen de lijmklemmen bij kijken. Eventueel kan je tape gebruiken om de delen tegen elkaar aan de houden als lijmklemmen niet een optie is.

Daarnaast is een beetje bescherming voor jezelf ook niet verkeerd. Denk aan handschoenen en eventueel een short. Mocht je met spuitlijm aan de slag gaan is een bril en mondkapje ook geen overbodige luxe.
Sommige lijmen kunnen irritatie aan de huid geven, hiervoor dus die handschoenen. Let bij lijm ook op de dampen die er vanaf komen, sommige zijn gevaarlijk. Werk dan dus met een mondkapje met filter en in een ruimte die afgezogen wordt.

Verder is het enige wat je nodig hebt een portie geduld.