Soms wil je ergens een rond gat in hebben met een grotere diameter dan een boortje. Ook dan kun je heel vaak met de boormachine uit de voeten.
Er zijn namelijk meerdere tools voor op de boormachine waar je grote gaten mee kan boren.
Hieronder lees je er meer over.
3 tools om grote gaten te boren:
Forstnerboren
Speedboren
Gatenzaag
Al deze tools zijn geschikt voor hout en ik zal per tool ook benoemen of dit ook voor andere materialen gebruikt kan worden.
Forstner boren
Forstner boren zijn er tot een diameter van 50 mm. Er zijn wel vergelijkbare boren met een grotere diameter.
Deze boor heeft een korte scherpe punt in het midden en daarom heen twee snijkanten (soms vier). Deze boor heeft dus geen schroefdraad, maar het met de snijkanten maakt deze boor het gat. Bij de Forstner boor is een lage toerental en het hoge koppel belangrijk. Daarnaast is het fijn om voor te boren en wel met de diameter zo groot als de middelste pin van je Forstner boor, dit omdat deze scherpe pin in het midden dan minder moeite heeft om het fout weg te halen, want dit zit er niet. Te groot gaat maakt dat je boor ‘bewegingsvrijheid’ heeft en dat is niet handig en te klein dan moet de punt nog steeds door het hout heen graven.
Met deze boor maak je ondiepe, ronde gaten. De gaten zullen nagenoeg een vlakke bodem hebben. Het is vooral geschikt voor zachte houtsoorten. Dit maakt dit type houtboor heel geschikt om scharniergaten in bijvoorbeeld keukenkastjes te maken.
Voordeel
Strak resultaat.
Ideaal voor scharniergaten voor bijvoorbeeld keukenkastjes.
Kan een stukje het hout in en laat een vlakke bodem achter.
Nadeel
Ondiep gat.
Voorboren is handig, extra handeling.
Ook voor andere materialen te gebruiken?
De Forstner boren worden echt specifiek voor hout gebruikt. Waarbij zachter hout beter werkt dan hardhout omdat de snijkanten als het ware het hout weg snijden.
Speedboren
Speedboren zijn er standaard tot een diameter van 40 mm, maar er zijn grotere te vinden.
Ideaal voor om snel een diep gat te boren. Deze boor is plat met twee ‘vleugels’, daarom wordt hij ook wel vlinderboor genoemd. In het midden heeft de boor een scherpe punt. Bij deze boren wordt een hoog toerental aangeraden. Eventueel kan je hier ook voorboren met een boor met de zelfde diameter als de punt.
Als je ergens helemaal doorheen wil met een nette afwerking werkt het het mooiste als je boort tot dat net de punt aan de andere kant door het materiaal heen komt en dan vanaf die kant het laatste stukje naar binnen te boren.
Gratis tip: boor totdat de punt aan de andere kant van het werkstuk tevoorschijn komt en verplaats je boor vervolgens naar de andere kant om het gat helemaal uit te boren. Cruciaal om je klus met een speedboor tot een goed einde te brengen, is dat je in een rechte hoek boort. Boor je schuin, dan kan het hout gaan splinteren en dat zou zonde zijn. Een speedboor wordt vooral gebruikt om doorvoergaten voor leidingen of kabels te maken.
Voordeel
Snel
Diepe gaten
Nadeel
Schuin? Dan kan het hout gaan splinteren
Ook voor andere materialen te gebruiken?
Vooral geschikt voor hout, maar kunststof is ook mogelijk.
Gatenzaag
Gatenzagen zijn er standaard tot een diameter van 140 mm.
Met de gatenzaag kun je de grootste gaten zagen. Deze ‘zaag’ heeft een boortje in het midden en een rond gevormde zaag erom heen. Als het ware zaagt hij een schijf uit de plaat. En daarmee zei ik het al, hij is geschikt voor plaatmateriaal. Hier wordt geadviseerd om een laag toerental en een hoog koppel te gebruiken.
Voordeel
Grote gaten
Ideaal voor wandcontactdozen of spotjes in het plafond.
Nadeel
Kan niet heel diep, vooral geschikt voor plaatmateriaal.
Tussendoor telkens de ‘schijf’ van het uitgezaagde materiaal uit de boor halen.
Ook voor andere materialen te gebruiken?
Gatenzagen zijn er in allerlei soorten en dus ook voor allerleid diverse materialen. Denk aan hout, metaal en kunststof.
Maar voor de diverse materialen is wel een andere gatenzaag nodig. Jouw standaard gatenzaag voor hout gaat niet zo lekker in hard metaal.
Bonus:
Wil je nou in metaal plaatmateriaal een groot gat boren? Of toch gewoon in hout maar heel diep?
Ook daarvoor zijn er speciale tools.
De trappenboor:
Geschikt voor dun metaal of kunststof.
Ook geschikt voor het groter boren van bestaande gaten. Een boor heeft diverse diameters op zich en die lopen per mm of enkele mm op in formaat. Dit maakt dat ze kegelvormig zijn en ze hebben twee scherpe snijkanten.
De slangenboor:
Geschik voor grote en diepe gaten in hout.
Deze herken je aan de spiraal en het kleine punt met schroefdraad onderaan. Deze boren zijn er wel tot 60 cm lang en dikte van wel 22 mm.