Boormachine vs slagschroevendraaier

Ze lijken erg op elkaar en je kan met beide schroeven ergens in draaien. Maar wat is nu het verschil en waar gebruik je welke voor?

 

Boormachine

 

Functies op een boormachine:

  • Snelspanboorkop; hier kan je bitjes en boortjes snel vastzetten.

  • Koppeling; die kan je op boren zetten of op verschillende standen zodat hij je schroeven niet te hard aandraait.

  • Snelheid verstelling, harder of zachter draaien.

  • Draairichting, schroeven erin of eruit draaien.

Wat kan je met een boormachine:

Zoals de naam zegt; boren natuurlijk.
In deze machine kan je eigenlijk allerlei functies plaatsen, in de snelspanboorkop. Zoals boortjes, bitjes, een gatenzaag en meer. Dat maakt dat je er veel mee kan.

De aandrijving gebeurd door een elektramotor en kan op boren of op schroeven gezet worden. Met de koppeling kan je ervoor zorgen dat de schroef niet te ver doorgedraaid wordt. Zorg wel dat je altijd in de juiste stand aan het werk ben, als je gaat schroeven in de boorstand is dit slecht voor de machine.

De boorstand heeft een hoger toerental en een lagere koppel. Met andere woorden de machine draait hard rond maar levert weinig kracht. Als je hiermee een schroef probeert in te boren dan draait de motor al snel te hard voor de boorkop en kan de motor door branden.

Mocht het voorkomen dat in de koppeling op de hoogste stand de boormachine slipt voordat de schroef erin zit, wat kan gebeuren als je elementen met een grote diameter wil boren, ga dan dus niet over op boorstand maar hiervoor werkt een slagschroevendraaier top!

 

Slagschroevendraaier

 
 

Functies op een slagschroevendraaier:

  • Bitjes kunnen gelijk in de machine geklikt worden. Geen snelspankop zoals bij een boormachine.

  • Digitale koppelverstelling onderop bij de accu, zie foto hieronder. Niet zoals bij een boormachine bovenaan bij de schroefkop eentje die je met de hand kan draaien. Deze digitale kan op zwaar, middel of laag en een optie voor zelf tappende schroeven.
    Hiermee regel je de snelheid en hoe hard hij de schroeven aandraait.

  • Draairichting, schroeven erin of eruit draaien.

 

Waarom een slagschroevendraaier:

De naam slagschroevendraaier zegt het natuurlijk al, er wordt een slagkop gebruikt om de kracht te generen. Dus niet een elektromotor zoals bij een boormachine. Een elektromotor geeft een ‘standaard kracht’ waarbij een slagschroevendraaier gaat draaien maar als hij weerstand voelt gaat hij tikken. Of te wel de slagen creëren met de slagkop en zo de schroef het laatste stuk erin draait.

Dit heeft verschillende voordelen. Allereerst levert dit genoeg kracht op voor het indraaien van schroeven van alle formaten zonder dat het extra veel stroom van de accu kost. Daarnaast is dit veel fijner voor je polsen. Waarbij een gewone schroevendraaier aan het eind als de schroef vast zit zelf een rondje mee wil draaien en dus de kracht op je pols komt heeft deze dat niet, het is dus een stuk lichter voor je polsen. Behalve het knopje indrukken en de machine in de schroef houden hoef je hier verder helemaal geen kracht te zetten, in tegenstelling tot bij een boormachine.
Omdat er geen kracht nodig is, en omdat het apparaat licht en compact is, kan je ook makkelijker in moeilijk bereikbare plekken boren.

Persoonlijk zou ik boren afraden met een slagschroevendraaier. Het kan wel voor een kleine diameter maar zodra de weerstand te groot wordt, bij bijvoorbeeld iets grotere gaten, gaat het slagmechanisme in werking. Dit is slecht voor het boortje maar ook niet mooi voor het resultaat.


Voordelen:

  • Compact, kan makkelijker gebruikt worden in kleine hoeken bijvoorbeeld.

  • Werkt veel lichter, qua gewicht maar ook qua kracht op de polsen.

  • Werkt idealer bij grote schroeven.

  • Toerental is hoger

Nadelen:

  • Omdat er geen snelspankop op zit kunnen niet alle dingen hier direct in. Zoals boortjes. (Het is ook niet echt voor boren bedacht).

  • Geluid, het tikken op het eind kan best veel herrie maken.

  • Toerental minder goed instelbaar dan bij een boormachine.

 

Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit voor twee machines. Eentje voor boren, de boormachine, en eentje voor schroeven, de slagschroevendraaier. Beide machines hebben hun eigen voordelen en daarnaast maakt dit dat je niet de hele tijd van bitjes naar boortjes en andersom hoeft te wisselen.

 

Liever de uitleg in video zien?