6 tips voor veiligheid in de werkplaats

Veiligheid is natuurlijk een van de belangrijkste dingen in de werkplaats. Ongelukken zijn niet fijn en zeker niet als je zoals ik alleen werkt. 

Aan het leven zijn risico’s verbonden en zo ook bij het werken in een werkplaats. Als je werkt met machines en gereedschap is het fijn om een beetje op te letten. Daarnaast worden in een werkplaats soms gevaarlijke stoffen gebruikt. Maar denk ook aan lassen, hier kan schadelijke straling vrijkomen of kan je brandwonden oplopen. Daarnaast is het soms lichamelijk belastend. Met andere woorden een ongeluk zit in een klein hoekje en je moet dus goede maatregelen nemen om veilig en gezond te werken.

 

6 punten voor algemene veiligheid:

Er zijn een paar basis dingen om een veilige omgeving te hebben en veilig te kunnen werken. 

  1. Uitgang bereikbaar; in verband met brand of andere redenen dat je direct naar buiten moet. In sommige gevallen zijn twee vluchtroutes verplicht.

  2. Vloer met anti-slip en liefst ook anti-absorberend.

  3. Inrichting: Zorg dat je de werkplaats een beetje opgeruimd houdt; Zo struikel je niet over de troep. En het werkt überhaupt prettiger. Zorg ook dat spullen veilig opgeruimd zijn, gevaarlijke stoffen bijvoorbeeld in een (speciale) afgesloten kast.
    Daarnaast zorg dat kasten en machines stevig staan of verankerd zijn. Bij de inrichting hoort ook goede verlichting zodat je kan zien wat je doet.

  4. Afzuiging: stofafzuiging bij machines en algemene lucht afzuiging; stof kan glad zijn en kan in de brand vliegen. Algemene lucht afzuiging is fijn voor diverse redenen, frisse lucht en schadelijke stoffen afzuigen.

  5. Controle en gebruik volgens handleiding; Controleren van je machines of alles nog werkt naar behoren en de bedrading nog goed is zorgt dat er niet onverwachts dingen gebeuren. Daarnaast machines gebruiken zoals bedoeld is en met de bijgeleverde veiligheidsvoorzieningen voorkomt ongelukken.

  6. Persoonlijke basis: Neem de tijd, werk in een goede houding en werk niet als je vermoeid ben; deze klinkt misschien apart. Maar als je overhaast of vermoeid werkt ben je minder alert en gebeuren er sneller ongelukken. Daarnaast wordt een project er ook niet mooier van als je het afraffelt.

 

Aanwezige veiligheidsmiddelen: 

Voorkomen is beter dan beter dan ‘genezen’, maar als er dan toch iets gebeurd is het fijn als je snel kan handelen om erger tegen te gaan. Daarvoor is het handig om bepaalde ‘tools’ in de werkplaats te hebben

  • EHBO kit

  • Brandblusser, laat je informeren door een specialist welke het handigst is voor jou werkplaats en welk formaat je nodig hebt.

  • Oogdouche, je hebt hier verschillende soorten in. Installaties die je aan de wand bevestigd maar ook gewoon verplaatsbare in een fles.

  • Kraan of schoon water, om handen te wassen, brandwonden te spoelen, etc.

  • Middelen voor eigen veiligheid. Dit verschilt heel erg wat voor een werk je doet maar denk aan; gehoorbescherming, handschoenen, bril, mondkapje, laskap, schoenen met stalen neuzen, etc.