Kit!

We hebben het al uitgebreid gehad over lijm dus hoog tijd om het eens over kit te gaan hebben. Wat is kit? Waar gebruik je het voor? En welke soort heb je nodig?

 
 

Het verschil tussen lijm en kit

In deze blog gaat het over kit. Maar lijm en kit kan je vaak bij elkaar vinden en wat is nou het verschil?

Er is meer verschil (en er is ook meer overeenkomst), maar kort door de bocht kan je het zo uitleggen:
Zoals het woord al zegt is lijm een substantie dat iets kan lijmen, of te wel meerdere delen permanent aan elkaar vast kan maken.
Kit kan meestal ook lijmen maar daarin tegen is kit vaak wat dikker en wordt vooral gebruikt om naden en kieren af te dichten. Denk bijvoorbeeld aan siliconenkit waarmee alle randjes in de badkamer afgewerkt zijn.

Wat is kit en wanneer gebruik je het?

Kit is net als lijm een breed woord voor veel diverse soorten, een verzamelnaam. Het is een dikke maar wel vloeibare substantie waarmee je kan verlijmen of afdichten. Een belangrijk kenmerk wat kit heeft is dat het na drogen plastisch blijft.

Zoals hierboven al staat aangegeven wordt kit veel gebruikt om naden en kieren af te dichten. Herkenbaar in de keuken en badkamer waar randen afgekit worden zodat er geen vocht tussen kan lopen. Maar er zijn tal van andere toepassingen.

Waarop letten bij de keuze voor kit?

  • Allereerst is het belangrijk om te bedenken welk materiaal je wilt afkitten.

  • Moet het waterbestendig zijn?

  • Moet het weerbestendig zijn? Dus buiten toepasbaar?

  • Moet het elastisch blijven?

Als je deze vragen hebt beantwoord kan je op zoek gaan naar de juiste soort kit.

Kitten

Voor een goede hechting en afwerking zijn er een aantal tips:

  • Belangrijk om de onderdelen goed vet vrij te maken.

  • Zorg dat de onderdelen droog zijn.

  • Voor een gladde afwerking kan je met een speciale tool langs de kitrand gaan na het aanbrengen van de kit. Daarna kan je als laatste eventueel nog met je vinger erover heen om het helemaal glad te strijken.
    Tip: doop je vinger en de tool in water met een beetje afwasmiddel erin, dan blijft de kit niet plakken.

  • Lees altijd de gebruiksaanwijzing van de kit door. Bekijk ook de droog- & verwerkingstijd.
    Voor het beste resultaat volg je dus de intructies op jou soort kit op.

Kit benodigdheden

Kit komt vaak in een koker en hiervoor heb je een speciale kitspuit, of te wel kitpistool, nodig om het eruit te krijgen. Daarnaast zijn reserve of extra tuitjes voor op het kitpistool handig.
Een afbreekmes is fijn voor het openen van de kit kokers. Eventueel een kittool voor het afwerken.

Daarnaast is een remover voor oude kit resten soms nodig en een primer voor betere verhechting van sommige materialen en de kit. Zo heb je een primer voor een betere hechting van siliconen op metaal, kunststof en hout.

Soorten kit

De meest voorkomende en bekende soorten kit zijn siliconenkit, sanitairkit, beglazingskit en acrylaatkit. Montagekit valt in dit vergelijk meer onder de lijmen en wordt daar benoemd.

Siliconenkit

Siliconenkit heb je in allerlij soorten en kleuren. Kenmerkend is de elasticiteit van de siliconen. Meeste siliconenkitten zijn niet goed overschilderbaar. De diverse soorten hebben verschillende eigenschappen. Let dus op welke soort je koopt. Eén speciaal voor buiten of juist voor binnen, of een versie van siliconenkit voor in de badkamer; de sanitairkit.

Sanitairkit

Zoals het woord als zegt is deze kit voor bij het sanitair, deze kit is namelijk uitermate geschikt voor vochtige ruimtes en ook erg elastisch. Het is een veelzijdige siliconenkit die uithardt tot een duurzaam elastisch rubber. Tevens is sanitairkit schimmelwerend, echter kan dit effect na een aantal jaren verdwijnen en dan is opnieuw kitten de snelste en beste optie.

Beglazingskit

Beglazingskit is speciaal voor het afdichten van beglazing. Deze kit is geschikt voor binnen en buiten, blijvend elastisch en vaak goed overschilderbaar.

Acrylaatkit

Acrylaatkit wordt veel gebruikt voor het afdichten van naden en kieren bij kozijnen, vensterbanken, trappen, plinten, gipsplaten, plafonds en meer. Deze kit is niet geschikt voor de keuken en badkamer; natte plaatsen. Kenmerkend voor deze kit is dat die goed overschilderbaar is en niet heel erg elastisch.

Acrylaatkit heb je in diverse kleuren en ook voor diverse toepassingen verkrijgbaar. Zo heb je acrylaatkit voor binnen of speciaal voor buiten of zelfs hittebestendige acrylaatkit.

Deze kit hecht op veel materialen zoals; baksteen, (gas)beton, metselwerk, pleisterwerk, hout, glas, keramische tegels, metalen en hard-PVC.

Er zijn nog meer kitten dan hierboven genoemd zijn. Veelal ook met een specifieke toepassing.