Verschillende soorten schroeven

Het lijkt een simpel iets; een schroef. Maar er valt veel over te vertellen. Het is een van de meest gebruikte voorwerpen om dingen met elkaar te verbinden. Omdat het door het schroefdraad de materialen naar elkaar toe trekt is het ook stukken sterker dan bijvoorbeeld een spijker.

De belangrijkste verschillen tussen soorten schroeven zijn de kop en voor welk materiaal ze geschikt zijn.
In deze blog zal ik daar dieper op ingaan.

 

Soorten schroeven

Er zijn veel soorten schroeven gemaakt uit verschillend materiaal en gemaakt voor verschillend materiaal. Zo zijn er rvs schroeven, stalen schroeven, kunststof schroeven, messing schroeven of koperen schroeven.

De schroef bestaat uit een recht, cilindervormig, stuk (de spil) waaromheen een schroefdraad is aangebracht en een schroef kop. Over de schroefkop heb ik het verderop.
De spil kan net anders zijn bij diverse schroeven. Zo verschilt het per schroef hoe ver het schroefdraad doorloopt naar boven over de cilinder.
En je hebt schroeven die onderaan een soort klein boorkopje hebben, de zelftappende schroef. Deze draai je rechtstreeks in het materiaal zonder voorboren, dit heb je in het algemeen vooral bij metaal.

Zoals ik al schreef er zijn er verschillende soorten schroeven voor diverse materialen en dus diverse toepassingen. Kijk welke materialen je gaat verbinden en kies daar de juiste schroeven op uit.

Veel gebruikte soorten zijn;

  • Hout; een vrij breed begrip, hier zijn namelijk talloze schroeven voor te koop. Let vooral op de dikte van je materiaal, zodat je de goeie lengte schroef koopt. Deze kunnen prima in combinatie met pluggen gebruikt worden als dat nodig is voor in ander materiaal. Daarnaast kan je voor diverse houtsoorten ook specifieke schroeven kopen. Als je stalen of rvs schroeven neemt gaan ze ook niet roesten, wat ideaal is voor buiten gebruik.

  • Gipsplaten; ideaal voor het direct door de gipsplaat heen boren, zonder voorboren. De zwarte coating die deze meestal hebben is tegen het roesten als er over de gipsplaten heen gestuct wordt.

  • Spaanplaat; een spaanplaat zijn houtspanen met bindmiddel tot een plaat gemaakt. Deze schroeven zijn geschikt om hierdoorheen te kunnen en zorgen ook dat de plaat niet scheurt. Hierbij hoef je niet voor te boren. Deze schroeven zijn erg scherp, niet geschikt om in combinatie met een plug te gebruiken.

Schroefkop

In de blog over schroevendraaiers heb ik uitleg gegeven over de diverse schroefkoppen. Er zijn meerdere soorten. De schroefkop past bij een bepaalde vorm schroevendraaier of bit waarmee je de schroef in het materiaal kan draaien.

Los van de vorm waar de schroevendraaier in past heeft de schroefkop meer kenmerken. Zo heb je bijvoorbeeld verzonken schroeven. Hierbij heeft de kop aan de onderzijde een kegelvorm en een platte bovenzijde. Als je in het materiaal een ‘kuiltje’ maakt dan kan deze schroef in het materiaal weg vallen en steekt er dus niks uit het materiaal. Bij deze schroeven moet je het materiaal eerst voorboren om het ‘kuiltje’ te maken.
Sommige schroeven liggen op het materiaal dan is de kop aan de onderzijde plat en kan de bovenkant ook plat zijn of bijvoorbeeld in een bolletje lopen.

Tip:

Het vaker in en uitdraaien van de schroef verslapt de verbinding. Bij het indraaien van de schroef zet het schroefdraad zich vast in het materiaal, hoe vaker dit heen en weer beweegt hoe meer speling in het materiaal komt.

 

Bonus:

Veiligheidsschroef

Dit zijn schroeven met een iets andere kop, deze kan je niet zomaar meer eruit draaien. Ze zijn zo gemaakt dat je ze erin kan draaien maar de schroevendraaier geen grip heeft bij eruit draaien.
Deze worden veel gebruikt voor beveiliging van deuren en kozijnen. Wil je de schroeven er zelf ooit een keer uitdraaien is dit wel net zo moeilijk.

Slagschroef

Slagschroeven draai je niet in het materiaal maar die sla je erin, vandaar de naam ‘slag’. Deze schroeven zitten heel stevig vast en zijn daarna slecht eruit te krijgen, goed te gebruiken ook als veiligheidsschroef.

Oogschroef

Dit is een schroef met in plaats van een schroefkop een oogje. Zo kun je er dingen aan bevestigen. Deze wordt vaak ergens in gedraaid niet om materialen aan elkaar te bevestigen maar om iets aan het oogje te bevestigen/ op te hangen. Je hebt deze ook als haak versie.

 

Bouten?

Een bout is net wat anders dan een schroef. Al heeft het wel wat dezelfde kenmerken. Zo hebben ze beide schroefdraad en wordt het beide gebruikt om materiaal aan elkaar vast te maken.

Het soort schroefdraad is echter wel anders. Waar de schroef het schroefdraad graag in het materiaal draait is het bij een bout zo dat je het geheel voorboord met dezelfde diameter als de bout dik is.
Vervolgens steek je de bout erdoor en draai je aan de achterkant waar de bout uit het materiaal steekt een moer erop om zo het stevig aan te draaien. Het schroefdraad van de bout zit dus niet vast in het materiaal. Het aantrekken van de materialen gebeurd in dit geval door de moer.

Ook de kop van een bout is meestal anders, vaak is dit een zeskantige dikke kop zonder inkeping voor een schroevendraaier. Bouten draai je aan met bijvoorbeeld een steeksleutel of ringsleutel.