Er bestaat tegenwoordig een grote diversiteit aan elektrisch gereedschap en in deze blog licht ik de zagen voor metaal toe.
Ook voor hout heb ik de zaagmachines op een rijtje gezet, dat kun je vinden in deze blog.
Soorten zagen en waarvoor te gebruiken
Ik heb deze opgedeeld in handtools, welke dus in je hand hebt terwijl je ze bediend. En stationaire tools, welke op zijn plek staan.
Voor veel (hout)zagen kan je andere zaagjes kopen die door metaal heen kunnen. Dit geldt onder andere voor de decoupeerzaag, handcirkelzaag en reciprozaag. Over deze zagen kan je lezen in deze blog. Hou er rekening mee dat deze zagen wel af en toe een klein stukje metaal kunnen zagen maar niet bedacht zijn voor uitgebreid metaal bewerken. Dit onder andere omdat ze veel te snel bewegen en niet kunnen koelen.
Hieronder licht ik de zagen toe die hier wel geschikt voor zijn.
Handtools
Handcirkelzaag
De cirkelzaag is geschikt voor (dunne) platen metaal en ideaal voor rechte lijnen. Je kunt bij deze zaag de diepte instellen, dit heeft meerdere voordelen. Je zaagt niet door de lagen onder de plaat heen en je kan ook voor kiezen om niet door de plaat heen te zagen maar alleen een gleuf erin te maken.
Bandzaag
De bandzaag is vooral geschikt voor het afkorten van buizen. Hij zaagt snel en soepel door holle materialen zoals kunststof, ijzer, koper en aluminium. De maximale zaagcapaciteit is 120 mm.
Voordeel van deze machine is dat je deze naar je materiaal toe kan bewegen in plaats van andersom bij een vaste. De bandzaag heb je namelijk ook als stationaire machine, zie verderop in de blog.
Stationair
Afkortzaag
Deze zaag is gemaakt voor het afkorten, zoals de naam als zegt, van hoeklijnen en buizen etc. Qua afmeting kan je hier heel precies op werken. Deze zaag zit vast en kan hierdoor alleen rechte lijnen zagen, dus geen bochten of bijzondere vormen. Wel kan je de zaag schuin zetten om zo verstek of onder een hellingshoek te kunnen zagen.
Voor snel en precies buizen afkorten is deze echt perfect!
Deze zaag kan ook koelen en draait vrij langzaam om zo het een perfect resultaat te krijgen en zelfs door masieve metalen stukken heen te kunnen zagen.
Lintzaag
De lintzaag is vergelijkbaar met een bandzaag. De lintzaag kan zowel buizen als dun plaatmateriaal aan.
Zoals de naam al zegt het heeft een lang lint die rond draait. Met de lintzaag kan je goed langs een lijntje zagen en rechte lijnen is niet perse zijn sterkste kant, bochten daarin tegen kan goed.
Het is echter wel zo dat een lintzaag lint in diverse breedtes komt en bij een breder lint kan je minder goed bochten maken.
Bandzaagmachine horizontaal
Dit is de stationaire versie van de bandzaag, ook wel horizontale lintzaag genoemd. Deze is dus ideaal voor het afkorten/ doorzagen van buismateriaal.
Net als veel machines heb je deze in diverse gradaties van professionaliteit. Zo heb je van deze soort ook versies met koeling of die zelfs automatisch het materiaal doorvoeren.
Bonus: De haakse slijper
Het is niet echt een zaag maar toch wordt deze machine veel gebruikt om buizen af te korten bijvoorbeeld.
Met de haakse slijper kan je gemakkelijk steen en metaal doorslijpen, maar ook metaal afbramen, ontroesten, borstelen en polijsten.
Deze machine kan dus meer dan alleen ‘zagen’.
Waarom koelen?
Niet elke zaag die speciaal voor metaal is kan koelen. Wil je veel of massief metaal zagen dan is koelen wel erg prettig. Machines die automatisch koelen zijn vaak grotere of professionele machines die ook een prijsklasse hoger liggen. Als je zaag niet automatisch koelt kan je altijd zelf koelen met bijvoorbeeld WD-40 Specialist Boor- en Snijolie.
Maar waarvoor is dat koelen? Belangrijkste reden is dat de koelvloeistof ervoor zorgt dat de warmteontwikkeling in zowel het werkstuk als het snijgereedschap (de zaag) beperkt wordt. Door de warmte zou het werkstuk/ materiaal anders kunnen vervormen. Het koelen verlengt ook de levensduur van jouw snijgereedschap.
Daarnaast zorgt de vloeistof ook voor smering tussen het gereedschap en het werkstuk. Hierdoor wordt het proces versoepelt en de wrijving vermindert. Als laatste krijg je een betere spaanafvoer bij het gebruik van een koelmiddel.
Zaagbladen
Logischerwijs hebben de diverse soorten zagen ook een eigen type zaagblad. Let vooral goed op dat het blad geschikt is voor jouw machine en voor metaal.
Voor de cirkelzaag en de lintzaag heb ik een aparte blog geschreven over het uitkiezen van het juiste soort blad voor jou machine.
Aanschaf
Hierbij zijn een paar punten om op te letten:
Hoe vaak gebruik je zo’n tool?
Hoe vaak mis je hem nu, dat je hem zou gebruiken als je er een had?
Dit onder andere omdat hoe vaker je een tool gebruikt hoe meer kwaliteit van belang is. Bij eenmalig gebruik is dit net iets minder van belang. Sommige tools verschillen ook qua power, de ene is meer voor professioneel gebruik en de andere meer voor de huis-, tuin- en hobbyklusser.Hoe groot is je werkplaats?
Hoe groter de tool hoe belangrijker deze vraag en dan gaat de eerste vraag ook meespelen, want voor iets dat onmisbaar is in gebruik wil je soms iets meer plek opofferen.Budget?
Merk?
Ik ben erg fan van Makita. Voor accumachines is het voordeel als je alles van hetzelfde merk neemt dat je de accu kan uitwisselen.Accu of aan een snoer?
Tegenwoordig zijn steeds meer machines op accu te verkrijgen. Wat vind je zelf prettiger?
Veiligheid
De meeste elektrische apparaten zijn tegenwoordig goed voorzien van veiligheidsvoorschriften en beschermende elementen.
Maar toch is het fijn als je oplet. Let niet alleen op je vingers maar ook dat je bijvoorbeeld niet met los lang haar in de buurt van een draaiende zaag komt.
Opletten is altijd van belang en daarnaast is een EHBO doos geen overbodige luxe in een werkplaats.