Alles over schroevendraaiers!

De tool in deze blog zijn onmisbaar in elke werkplaats; de schroevendraaier.
Je hebt ze in een handversie, je weet wel zo’n metalen steel met handvat, en in bit vorm. Bitjes kunnen in een los handvat gedaan worden of in een boormachine/slagschroevendraaier.

Als je kwalitatief goeie schroevendraaiers koopt zijn ze bij juiste toepassing praktisch onbreekbaar.

 

Types

Hieronder heb ik de zes meest voorkomende types uitgelegd.

Sleufkopschroevendraaier

Zeskantschroevendraaier

Ook wel gewoon platte schroevendraaier genoemd. Een van de eerste schroevendraaier vormen. Zeer eenvoudig. Tegenwoordig minder gebruikt voor schroeven. Wel handig om bijvoorbeeld een verfblik te openen.
Afkorting die gebruikt wordt: Plat

Vooral bekend als inbussleutel. Je hebt ze met een handvat, maar ze zijn het meest bekend als een L vormige sleutel.
Afkorting die gebruikt wordt: Inbus of HEX

Deze heb je ook andersom, dat de schroevendraaier een zeshoekig gat heeft en om de schroef heen valt.

Kruiskopschroevendraaier

Ook wel Phillipsschroevendraaier genoemd. Hierbij wordt de schroevendraaier gecentreerd naar het midden van de schroefkop.
Afkorting die gebruikt wordt: PH

Pozidrivschroevendraaier

Deze schroevendraaier heeft vier extra ribben. Hierbij zal de schroef ook bij horizontaal houden van de schroef in het bit blijven zitten. 
Afkorting die gebruikt wordt: PZ

Torxschroevendraaier

Bij torx is de kans kleiner dat de schroevendraaier uit de schroef schiet en ook het overdragen van de kracht van de schroevendraaier op de schroef gaat beter.
Afkorting die gebruikt wordt: T

Tamper Resistant torx

Deze schroevendraaier lijkt op de gewone torx maar dan zit er in het bitje een gat in het midden en in de schroef een extra punt. Deze schroeven kunnen dus niet met een gewone torx ergens ingedraaid worden.
Afkorting die gebruikt wordt: Torx TR

 

Verschil

Waarom zoveel verschillende soorten schroevendraaiers? Het belangrijkste punt hierbij is dat we steeds innovatiever worden en steeds zoeken naar een betere versie. En bij schroevendraaiers is grip en de kracht goed kunnen overdragen hierin erg belangrijk.

De platte schroevendraaier glijdt in verhouding makkelijk uit de schroef omdat die ‘open’ is aan beide kanten van de gleuf. De kruiskop heeft dit probleem al een stuk beter opgelost.
Tussen de kruiskop en de pozidrivschroevendraaier lijkt niet veel verschil te zitten zo op het oog maar dat is wel degelijk zo. Door het extra ‘kruis’ die de pozidriv heeft biedt het een betere weerstand tegen uitglijden en biedt meer stabiliteit dan het Phillip-profiel. Daarom wordt de pozidriv gebruikt voor toepassingen die een hoog koppel vereisen voor het aandraaien van de schroef.

De torx is later ontwikkeld en heeft nog betere aansluiting hierin.

 

Schroevendraaier of bitjes?

Een bit is een verwisselbare schroevendraaierstift met meestal een zeskantige schacht. Een bit kan je plaatsen in een bithouder. Je hebt sets, zoals deze hiernaast, voor de hand maar bits kunnen ook in een schroefmachine. Bits heb je in dezelfde vormen als schroevendraaiers.

Als je schroevendraaiers veel gebruikt is het fijn om gewoon een paar goeie schroevendraaiers aan te schaffen. Als je veel wisselt tussen schroeven is een setje zoals hiernaast ideaal omdat daar de meest voorkomende vormen inzitten.

Tip: Fijn is het als je een schroevendraaier of bitset koopt die magnetisch is. Dan blijft de schroef makkelijk ‘kleven’ aan de tool.

B-36170

 

Bonus:

Mannesmann

De spanningszoeker

Dit lijkt op een schroevendraaier maar gebruik je om te kijken of ergens stroom op staat.

Er zit een led-lampje ingebouwd. Je gebruikt hem door de tool in één van de gaten van het stopcontact te steken of houd de punt (schroevendraaier kant) tegen het koper van de draad. Plaats je vinger op de achterkant van de spanningszoeker, het metaal. Als het lampje gaat branden staat er spanning op het geteste punt.
Je merkt overigens niks van de stroom. Door het ingebouwde weerstandje gaat er maar een elektrische spanning van 0,1 mA door het lichaam.

(Steek geen andere schroevendraaiers in stopcontacten - die hebben een minder aangename manier van laten zien dat er nog spanning op zit).

Slagschroevendraaier

Met een slagschroevendraaier is het mogelijk vastgeroeste, beschadigde schroeven of schroeven met een gestripte kop los te draaien.
In deze schroevendraaier zit een slagmechanisme. Als je met een hamer op het uiteinde van de schroevendraaier slaat ontstaat er een slagschok en een rotatie in de schroef.

B-42444

 

Bron afbeeldingen schroefkoppen: mechanicalbooster.com