Zelf een Rotocaster bouwen!

Als je dunwandige objecten wil gieten kan je dat doen door middel van rotatiegieten. De naam doet al redelijk vermoeden wat dat precies is; Je neemt een mal die je kan afsluiten, giet daar een beetje snelhardende giethars in en draait hem rustig rond totdat de hars helemaal hard is. Zo ontstaat er een dun laagje hars om alleen de buitenkant van het model.

Je kan deze techniek gebruiken om grote objecten kostenefficient te kunnen gieten of als je juist een hol object wil afvormen zoals bijvoorbeeld een bierflesje. Onderaan de pagina staat een video waarin ik laat zien hoe je dat doet.

En als je dat echt goed wil doen dan kan je gebruik maken van een rotocaster, of ook wel rotatiegietmachine genoemd. Dat is eigenlijk niks anders dan een apparaat wat er voor zorgt dat je mal netjes uniform ronddraait tijdens het uitharden. In deze video laat ik je zien hoe ik er een gemaakt heb door gebruik te maken van mijn CNC frees en een 3D printer. Er zijn nog vele andere manieren om dit te doen als je niet over deze tools beschikt. Zelf ook deze maken? Download dan gratis de bestanden.

Dit zijn puur de bestanden die ik gebruikt heb, geen instructies, nette files etc. Maar het kost je dan ook niks ;)