Slijpschijven, welke gebruik ik waarvoor?

Haakse slijpers zijn veelzijdige machines. Je kan er verschillende schijven opzetten voor verschillende functies. Bijvoorbeeld voor het doorslijpen van harde materialen, het wegslijpen van oneffenheden of het polijsten van metaal.

In deze blog ga ik het hebben over slijpschijven. De verbruiksartikelen die horen bij een haakse slijper. Waarvoor gebruik je welke en waar moet je op letten? Wil je eerst meer weten over de haakse slijper zelf? Ga dan naar deze blog.

 

Welke schijf voor welke klus?

Elke soort schijf heeft een specifieke functie, de verkeerde schijf gebruiken voor de uit te voeren taak, brengt ernstige veiligheidsrisico's met zich mee en veroorzaakt schade aan de motor.

Er zijn diverse soorten schijven en de meest voorkomende zijn:

  • Snijschijven/ doorslijpschijf

  • Dikke doorslijpschijven

  • Slijpschijven/ afbraamschijven

  • Lamellen schijven

Snijschijven/ doorslijpschijf

Zoals het woord al zegt zijn deze schijven om door het materiaal heen te snijden. Je hebt verschillende schijven voor verschillende materialen, metaal of steen. Tevens heb je de Speedcutter-schijf beschikbaar voor houtbewerking.
Met deze schijf kan je gemakkelijk door bouten, plaatmetaal, wapening en meer snijden zolang de schijf zelf maar voldoende breed is. Dieper dan straal van de schijf kan je namelijk niet zagen.

Voor hardere materialen zijn diamanten doorslijpschijven ideaal! Deze schijven hebben een diamantvormige punt langs de randen voor het doorzagen van hardere of brosse materialen zoals leisteen, marmer, graniet en asfalt. 

Je hebt schijven voor nat of droge bewerking. Zoals het al doet vermoeden moet de ene nat worden gehouden tijdens het snijden, terwijl droog geslepen schijven zonder smeermiddel kunnen worden gebruikt.

Dikke doorslijpschijven

Deze schijven zijn als functie hetzelfde als de schijven hierboven. Echter is het zo dat dunnere doorslijpschijven de neiging hebben om meer te buigen tijdens een snijproces. Hierdoor kunnen ze onstabiel worden en zijn ze vatbaar voor falen (en soms zelfs verbrijzelen) tijdens het maken van diepe sneden in dik metalen materiaal. Bij dik metalen materiaal worden dikke doorslijpschijven daarom aangeraden die zijn een stuk stabieler.


Slijpschijven/ afbraamschijven

Ideaal voor het scherp slijpen van metaal of steen. Maar hier kan je ook gereedschap mee slijpen. 

Deze schijven hebben vaak een geribbelde rand die is geoptimaliseerd voor het snel verwijderen van ruwe metalen randen. Goed te gebruiken bij allerlei metaalbewerkingswerkzaamheden waarbij een afgezaagde rand of lasnaad moet worden gladgemaakt. Vooral ideaal voor lastig bereikbare plekken, voor het net afschuren op vlakke gedeelten zijn de lamellen schijven ideaal.

Bij gebruik is het goed om een ​​constante slijphoek tussen 15/ 30 graden te houden. Houd tijdens het slijpen de schijf altijd op het oppervlak om een ​​gelijkmatige en gladde slijping te krijgen.

Lamellen schijven

Deze schijven zijn effectiever bij het afslijpen van oppervlaktemetalen. Slijpschijven zijn vooral geschikt als er krappe hoeken zijn waar je wil slijpen, hun werk is een stuk ‘grover’ maar ideaal dus voor lastig bereikbare plekken.

Als de nieuwe gladde rand of het oppervlak in het zicht blijft is het gebruik van een lamellenschijf beter, die geven een mooier resultaat. Ze worden ook wel vergeleken met fijn schuurpapier voor metaal. Natuurlijk kan je deze schijf in diverse korrelgroftes, van 40 tot 400, kopen.

Geschikt voor metalen bramen verwijderen, randen afschuinen en scherpe hoeken verwijderen met een verhoogde precisie. Sommige lamellenschijven kunnen zelfs krassen wegpoetsen die ontstaan ​​tijdens het snij- en fabricageproces.

Zorg er bij het schuren altijd voor dat de schijf zich in een hoek van 5/ 10 graden ten opzichte van het te schuren oppervlak bevindt, voor het beste resultaat.

 

Tip: Polijsten

Voor de haakse slijper zijn ook allemaal schijven beschikbaar waarmee je kan polijsten. Om je metalen werk dus echt helemaal te laten glimmen kan je dus dezelfde machine gebruiken!

 

Waar op letten bij aanschaf

  • Diameter

  • Voor welke toepassing je een schijf zoekt;

    • Materiaal

    • Bewerkingssoort - afbramen of doorslijpen bijvoorbeeld.

  • Korrel; soort en grofheid

  • Toerental van de slijpschijf zodat deze aansluit op die van jouw machine.


Let op als je een kleinere diameter op jou apparaat plaatst, een 115 schijf op een 125 machine bijvoorbeeld, dat je wel de schermkap goed afstelt. Veiligheid gaat immers boven alles.
Echter is het niet het advies om een te kleine schijf te gebruiken en kan je de beschermkap niet verstellen dan zou ik het ook echt niet doen.
Qua toerental die de schijven nodig hebben en de machine hanteert wordt ook afgeraden een andere maat te gebruiken. 
(Te groot past simpelweg niet op de machine).

 

Veiligheid 

Veel schijven zijn breekbaar: Als je ziet dat er een breuklijn in zit of de schijf beschadigd is deze niet meer gebruiken. Ook wordt afgeraden de schijf te gebruiken als hij nat is geworden (in het geval van droog te gebruiken schijven) of op de grond is gevallen.

Meer over de veiligheid bij slijpschijven lees je in deze blog over de haakse slijper