Een ‘ouderwetse’ radio als speaker maken

Een aantal jaar geleden heb ik al eens een vergelijkbare bluetooth speaker radio gemaakt. Deze staat bij ons in de woonkamer en we gebruiken hem nog vaak. Doordat de speakers dicht bij elkaar zitten en maar vrij klein zijn komt er uiteraard geen topklasse geluid uit, maar ik vind dat eigenlijk wel goed passen bij het ouderwetse uiterlijk. 

Omdat dit project een aantal leuke technieken combineert leek het mij een leuk idee om er nog eens een te maken voor een video. In de video van vorige week had ik al de grille gemaakt op mijn cnc frees en deze week maak ik de rest van de radio.

De basis van de radio bestaat uit de twee zijkanten die ik uit beukenhout gemaakt heb met daaromheen 9 mm berken multiplex wat door middel van inzagen en stomen om de zijkanten heb gebogen. Dit was al even geleden en ik moest het weer van voor af aan uitvinden. Uiteindelijk viel het heel erg mee en en na een paar dagen drogen kon ik hem op de zijkanten lijmen.

Omdat ik snel door wilde heb ik sneldrogende houtlijm gebruikt hier. Dat was achteraf niet zo’n slimme keuze want voordat ik alles precies goed geklemd had zat er al het nodige vast. Gelukkig scheelde het niet veel en kon ik dit met wat houtvuller netjes wegwerken. 

Deukjes en krassen maken in mijn net gemaakte radio

Deukjes en krassen maken in mijn net gemaakte radio

Mijn doel was om de radio een oude en gebruikte look te geven. Ik heb dit nog maar weinig gedaan en dit was dus best een beetje spannend. Hij zag er nu immers nog zo mooi uit. Maar in de video’s van Adam Savage heb ik verschillende technieken gezien die ik hier ga proberen. 

Met de zwarte verf komen de putjes mooi naar voren

Met de zwarte verf komen de putjes mooi naar voren

Na de eerste beits laag heb ik er met verschillende voorwerpen wat deukjes en krassen in gemaakt en die heb ik vervolgens met zwarte verf wat extra geaccentueerd.

Zoals met de meeste dingen heeft ook dit gewoon veel oefening nodig om het goed te krijgen. Maar ik ben niet ontevreden over het resultaat.

Voor de electronica heb ik gebruik gemaakt van de volgende componenten: