Een vloeistofkoppeling maken

Ik hoorde voor het eerst over dit concept toen ik bij een startend vliegtuig stond en een van de piloten mij vertelde dat je bij dit vliegtuig in theorie de propellor vast kan houden tijdens het opstarten omdat er een vloeistof koppeling tussen zit. *niet aan te raden overigens..

Ik heb dat toen niet geprobeerd, maar ik heb het wel onthouden en het concept vind ik nog steeds super interessant. Toen ik dit project met de motor begon kon ik dus haast niet anders dan eindelijk de kans pakken om deze koppeling te gaan maken.

Maar voordat ik daarmee aan de slag kon was het ook tijd om de motor nog eens een poging tot starten te geven. De nieuwe gloeipluggen zijn binnen en ik heb ook een aparte start regelaar, die met 1 druk op de knop de gloeiplug 15 seconden laat gloeien. Met dit er op kostte het nog een paar pogingen maar toen ik de brandstofinlaat goed had gezet ging hij dan toch echt aan. HIJ DOET HET! Super gaaf!

Blijheid als hij dan eindelijk toch start.

Blijheid als hij dan eindelijk toch start.

Update na het filmen: Er moest nog wel het een en ander aan afgesteld worden, en met wat hulp daarbij loopt hij inmiddels erg netjes. De distributieriem liep net 1 tandje te laat waardoor de klepjes wat te lang open bleven.

Schermafbeelding 2020-06-19 om 21.10.22.png

Door met de vloeistofkoppeling: Om de onderdelen netjes waterdicht te krijgen heb ik besloten om ze uit massief pom te frezen op mijn cnc frees. ik had nog nooit pom gefreesd, maar het verspaant erg mooi en was dus goed te doen.

Een wat grotere uitdaging was met de rotors, deze wilde ik aan twee kanten frezen en dan moet dat natuurlijk wel netjes uitlijnen. Maar na een tooltje gefreesd te hebben viel dit eigenlijk best wel mee.

De rotors zijn heel erg goed gelukt

De rotors zijn heel erg goed gelukt

Nadat ik alles in elkaar gezet had en met olie gevuld had, Baby olie in dit geval omdat ik net even te laat bedacht dat ik het met olie wilde doen in plaats van met water.. , was het tijd om hem te gaan testen.

Met de boormachine als ‘stand in’ motor werkt hij erg goed. hij draait netjes mee op volle toeren en stopt ook snel als de motor stopt. 

Dit is natuurlijk nog wel zonder last er aan, maar het is een goed begin!

Hij doet het!

Hij doet het!