Een Maltezerkruis Malteser dispenser?

Het is weer tijd om een mooi mechanisme toe te gaan passen. Met dit mechanisme hebben we ongemerkt allemaal wel eens te maken gehad. Het zit in mechanische horloges, oude filmprojectoren, tool-wissel systemen van CNC frezen en nog veel meer. De Geneva drive eh nee: Het Malteserkruis! 

Dit project was een suggestie van een van mijn collega’s van mijn vaste baan. (die niet eens mijn video’s kijkt.. Shame on you!) Omdat ik de woordgrap leuk vond ga ik hem evengoed maken. Want laten we eerlijk zijn; echt logisch is dit natuurlijk niet.

Het leuke van een malteserkruis mechanisme is dat hij een continue roterende beweging omzet naar een beweging die steeds snel een kwartslag draait en tussendoor stil staat en ook vastgehouden wordt. In een mechanisch horloge vind je dit terug in het ‘escape’ mechanisme die de veer langzaam laat ontspannen en zo het horloge laat lopen.

Vandaag niet, vandaag gaan we het gebruiken om maltesers mee te dispensen. (snap je hem: Maltezerkruis malteserdispenser SAY WHAT??)

Ik had twee doelen voor deze build: 

  • Het mechanisme zelf moet goed in beeld zijn

  • Behalve het mechanisme moet er zo min mogelijk omheen zitten

Van beukenhout (ja echt!) maak ik een frame waar het allemaal in gaat passen. Het malteserkruis zelf maak ik op mijn cnc frees. En om het allemaal mooi zichtbaar te maken maak ik de voorkant van doorzichtig polycarbonaat en verf ik het maltezerkruis rood voor een mooi contrast.

Om het zo eenvoudig mogelijk te houden laat ik het maltezerkruis door de hopper heen draaien om daarmee ook daadwerkelijk de maltesers te kunnen dispensen.

Over de looks ben ik best wel tevreden. Het ziet er mooi uit en heeft een beetje de stijl van een middelbare school voorbeeld mechanisme. De werking laat wel wat te wensen over; de maltesers vallen namelijk niet zo goed in het kruis.


Ronde dingen in een hopper blijft een lastig iets om goed te krijgen. De truuk is een flauwe hoek en een grote uitgang. Dat had ik hier allebei niet. Daarnaast plakken de maltesers ook al vrij snel, dat helpt ook niet mee. Een oplossing die je zou kunnen toepassen om dit te verbeteren is om een trilmotor op de hopper te zetten. 

Evengoed een leuke uitdaging en een grappig apparaat. Kijk de video om te zien hoe ik dit precies heb gedaan!