3 Projecten voor een leuke middag met je kind

Het is zomer, we zijn veel thuis met onze kinderen en wat is er nu leuker dan dingen maken? Precies! samen met je kind wat maken! Ik heb vandaag 3 projecten voor quality time met je kind!

Het eerste project is een borstelrobot. Ze zijn simpel te maken en erg leuk om te versieren en mee te spelen. 

Dit heb je er voor nodig:

  • Een borstel

  • Motor

  • Gewichtje om onbalans te creëren

  • Een batterijhouder

  • en een schakelaar.

Ik gebruik hot glue om het motortje en de batterijhouder vast te maken op de borstel. Dit werkt lekker snel en zit voor zo iets goed genoeg vast. De draadjes van de motor soldeer ik via de schakelaar aan de batterij en vervolgens lijm ik ook de schakelaar vast.

Kurk boren.jpg

Nu is er alleen nog een onbalans op de motor nodig om hem ook daadwerkelijk te laten bewegen straks. Ik gebruik hiervoor een kroonsteen maar dit kan natuurlijk ook met een ander gewichtje.

Door verschillende borstels te kiezen kan je allemaal verschillende robots bouwen. Ik heb hier voor een schrob borstel gekozen en voor een wat kleinere schoenpoets borstel.

Borstel.jpg

Wil je je kind wat meer uitdagen dan kan je een mooie challenge doen door met ijsstokjes een brug te bouwen.

Het enige wat we voor dit project nodig hebben zijn ijsstokjes, die kan je in een knutselwinkel kopen, en lijm of plakband.

Ik gebruik hier weer hotglue zodat je lekker snel door kan, maar met kleine kinderen is plakband wellicht beter.

Driehoeken werken erg goed om een sterke constructie te bouwen, maar laat ook vooral je kind zelf experimenteren met verschillende constructies.

Als de bruggen gebouwd zijn kan je ze gaan vergelijken door er een gewichtje op te zetten en te kijken of ze sterk genoeg zijn. Maak er een leuke wedstrijd van :)

Brug.jpg

En dan de laatste voor gegarandeerd succes: Flesraketten! wat is er nu leuker dan dingen wegschieten?

Het enige wat je hier aan voorwerk moet doen is een kurk maken met een fietsventiel er doorheen. Deze kunnen we straks in de hals van de fles doen om hem op te pompen.

Boor een gat van 7mm in de kurk en duw hier het fietsventiel doorheen. Het fietsventiel knip je eenvoudig uit een oude binnenband. 

Als dit klaar is kan er van de fles een heuse raket gebouwd worden. De zijvinnen geven wat extra stabiliteit bij het lanceren en je kan de fles hier op zetten zodat je geen lanceerstandaard nodig hebt.

Vul de fles voor tweederde met water en duw de kurk er stevig in. Zet hem op een ruime plek stevig neer en pomp hem met een fietspomp op tot dat hij weg schiet.

Je kan deze flessen veel verder laten schieten dan wat wij nu doen door te zorgen dat de kurk er veel strakker in zit en door de meest optimale lucht water verhouding te zoeken. Voor mijn zoontje maakt dat nog niks uit want we hebben het er al twee dagen over hoe leuk de flessen spetterden.

Thumbnail screen.jpg

Als je echt maximale performance uit de fles wil halen dan kan je ook een speciale nozzle 3D printen waarmee je hem op een hogere druk kan brengen voordat hij weg schiet. Die kan je bijvoorbeeld hier downloaden: Gardena nozzle