5 manieren om een cirkel te zagen.

Hoe zaag je nou een perfecte cirkel op maat?
En dan bedoel ik een grotere cirkel, want we kennen allemaal wel te gatenzaag waar je kleine rondjes mee uit kan zagen.
Hier zijn meerdere manieren voor, waarvan ik er hieronder een paar laat zien.

The Practical Engineer cirkel.jpeg
 

Met je zaagtafel

Note: dit is wel erg link. Op eigen risico dus!

De beste methode hiervoor is om de plank waaruit je de cirkel wil halen te bevestigen op een andere plank. De bovenste plank bevestig je vervolgens met een spijker op de onderste plank. Hou hiervoor de radius van de cirkel die je wil zagen aan. De afstand van de rand van de onderste plank tot waar je de bovenste plank met de spijker vastzet wordt de radius van de cirkel.
Eerst zaag je grof de vorm in de plank door de hoeken er af te zagen. Daarna zet je de onderste plank vast en draai je langzaam (en vooral voorzichtig) de bovenste cirkel langs het zaagblad.

Bron: DIY MONTREAL - diymontreal.com

Bron: DIY MONTREAL - diymontreal.com

 

Met de decoupeerzaag

Een decoupeerzaag is heel wendbaar en kan dus makkelijk gebruikt worden om een cirkel te zagen.

Maar wat je hier wel nodig hebt is een vaste hand. Het beste is om een strakke cirkel te tekenen. Dit zou je bijvoorbeeld makkelijk kunnen doen door een spijker in het midden van de plaat te slaan. Hier een touwtje aan vast te maken en aan de andere kant, op de goede lengte, een potlood. Zo kan je een mooie cirkel tekenen. Hier ga je vervolgens, langzaam, met de decoupeerzaag langsaf.

Bron: besteinformatie.nl

Bron: besteinformatie.nl

 

Met de lintzaag

Je kan hierbij natuurlijk denken aan het uittekenen van een mooie cirkel en de lijn volgen als je zaagt.

Maar met een kleine tool krijg je een veel strakkere cirkel. Pak een plaat hout. Bevestig hier met één spijker in het midden een andere plaat, waar je de cirkel uit wil, op. Vervolgens zaag je vanaf de spijker gemeten recht opzij de radius van de cirkel. Hier zaag je in tot je bij de bovenste plaat bent, zet de onderste plaat vast. Begin daarna langzaam de bovenste plaat te draaien. Zo zaag je een strakke cirkel.

Bron: DIY MONTREAL - diymontreal.com

Bron: DIY MONTREAL - diymontreal.com

 

Met de schuurschijfmachine

Hiermee adviseer ik niet van een vierkante plaat naar een ronde plaat te gaan.
Maar het werkt perfect om bijvoorbeeld de ronde schijf die je met een decoupeerzaag hebt gezaagd, waarbij je op sommige plekken misschien toch net buiten je strak getekende rondje hebt gezaagd dit bij te werken.
Hier kan je zoals de foto hieronder weer werken met het dubbele plaat systeem zoals in meer tips hierboven voorkomt, zo weet je zeker dat je een strakke cirkel krijgt. Maar als je je eigen potloon lijn goed in de gaten houdt kan het ook zonder extra plaat.

Bron: rockler.com

Bron: rockler.com

Met de bovenfrees

Met de bovenfrees kan je hele mooie cirkels maken. Het handigste is om hiervoor een tool te maken zoals hieronder op de foto zichtbaar is. Of zoals je onderaan deze pagina kunt zien, een tool die ik voor jullie gemaakt hebt.
Zorg dat je jouw bovenfrees vast kan maken aan deze tool. Meet de afstand op en zet de tool in het midden van de cirkel vast met een spijker.

Bron: DIY MONTREAL - diymontreal.com

Bron: DIY MONTREAL - diymontreal.com

 

Tool tip!

Zoals je hierboven ziet kan je met diverse apparaten een cirkel zagen. Toch blijft het een beetje onhandig. Of werkt het beter als je eerst een tool hiervoor maakt.
Om jou tijd en moeite te besparen heb ik hiervoor een geweldige tool gemaakt voor de bovenfrees.
Voor cirkels van 150 mm tot 500 mm.

Circle jig makita router.jpg

Deze cirkel tool maakt het heel eenvoudig om een cirkel te frezen. Simpelweg de plaat op je bovenfrees zetten, centergat boren en met de tool maak je prachtige cirkels.

De pin kan je in stapjes van 5 millimeter verplaatsen om zo de formaat cirkel te zagen die jij wil!

Wil jij ook nooit meer gedoe met een cirkel maken? Bestel dan nu snel jou eigen cirkel jig hier.

Circle jig.jpeg
Circle jig vastzetten.jpg

Deze pagina van DIY Montreal vond ik zelf erg nuttig, wel in het engels, maar goed begeleidt met foto’s.