Aluminium solderen doe je zo!

Hier geef ik tips hoe je makkelijk zelf aluminium kan solderen, om zo een mooie verbinding te maken!

Aluminium solderen klinkt misschien erg lastig, maar met een beetje oefening valt het best wel mee en kan je er snel hele gave dingen mee maken. Hier leg ik je stap voor stap uit wat je moet doen om een goede soldeerverbinding te maken met aluminium.
Liever als video zien? Scrol dan dan beneden.

 

Wat heb je nodig om aluminium te solderen?

  • Een gas & gasbrander

  • Soldeerstaafjes voor aluminium,
    Tip: koop kwaliteit (zie in het filmpje mijn vergelijk).

  • Schuurpapier

  • Staalborstel

  • En het aluminium dat je aan elkaar wil maken.

Tip: Het kan met een gewone propaan brander. Maar ik heb de voorkeur voor MAP/PRO gas. Dit brand een stuk heter en met de brander die ik gebruik gaat dat heel snel. Koop hier de Bernzomatic PRO-MAX die ik ook gebruik.

 
Aluminium solderen brander.png
 

Aluminium kan je makkelijk bewerken met het meeste houtbewerkingsgereedschap, zoals de lintzaag en de schuurmachine. Maar dan het weer aan elkaar zetten…

Voorbereiding

Zorg er ook voor dat de objecten vetvrij en schoon zijn. Schuin alle randen waar je wil solderen een beetje af, zodat hier het soldeer netjes in weg kan lopen. Rondom de te solderen verbindingen is het belangrijk dat het aluminium goed opgeschuurd wordt, dit heeft te maken met de oxidehuid*.
Als laatste moet je het stevig, in de positie dat je het wil solderen, vastklemmen.

* Aluminium oxideert door het contact met zuurstof uit de lucht. Dit is normaal helemaal prima en kan zelfs corrosie tot op zekere hoogte tegen gaan. Alleen als je iets aan aluminium wil bevestigingen wil je dit eraf halen, het komt daarna wel weer terug.

Solderen

Gebruik de brander om het aluminium goed heet te maken. De soldeerstaven smelten rond de 365 graden celcius, het aluminium zelf pas bij 700 graden celcius. Maar let wel goed op dat je het aluminium niet te heet maakt. Het toont namelijk niet als het gaat smelten, geen verkleuring, het aluminium smelt gewoon in een keer weg.

Gebruik tijdens het solderen nog af en toe de staalborstel om de oxidehuid rondom het aluminium te verwijderen. Hiermee zorg je dat het beter hecht.

Om te checken of het aluminium heet genoeg is ga je met de soldeerstaaf over de te solderen verbinding heen, rustig van boven naar beneden. Op een gegevenmoment zie je vanzelf dat de soldeerstaaf een beetje blijft plakken. Ga er met het staafje een paar keer overheen om de groef helemaal mooi te vullen. Verhit de verbinding hierna nog even na.
Herhaal dit natuurlijk aan alle de te solderen kanten.

Tip: Probeer de soldeerstaafjes alleen te smelten met de temperatuur van het aluminium en niet met de vlam zelf, op die manier wordt het een stuk netter en krijg je een sterkere verbinding.

Belangrijkste punten:

  1. Schuren van je materiaal

  2. Aluminium vastzetten en verhitten, niet te heet!

  3. Langzaam met de soldeerstaaf over de verbinding bewegen.

  4. Verhit te verbinding kort na.

 

Extra tip:

Aluminium geleid heel goed hitte. Hierdoor kan het voorkomen dat als je bij de tweede verbinding bezig bent dat de eerste weer loslaat/ smelt. Of dat je ergens in de buurt gaat solderen wat niet heet moet worden.

Daarvoor heb je hitte bestendige gel! Deze gel absorbeert de hitte waardoor dit niet het product aantast. Bij meerdere verbindingen kan je dit tussen de verbindingen inspuiten zo blijft de eerste verbinding in takt terwijl je de tweede opwarmt.

 

Bekijk hieronder de uitleg in beeld.