Simpele werkbank of Super efficiente werkbank?

Ruimte in een werkplaats is (bijna) altijd kostbaar. Zelfs nu mijn werkplaats van 2x3 meter is ingeruild voor een werkplaats van 8x3 meter (dat is vier keer zo groot!) loop ik al tegen ruimtegebrek aan.

Het is natuurlijk erg zonde om de ruimte in je werkplaats niet goed te benutten. In deze blogpost ga ik laten zien hoe je vrij eenvoudig een super efficiente werkbank kan maken.

Voor deze werkbank beginnen we met het maken van een simpele werktafel. Pro tip: om wat extra werkruimte te hebben zijn deze tafels ook in de simpele uitvoering erg handig. Hier vind je een link naar de bouwhandleiding.

Deze simpele werkbank is opgebouwd uit houten latten van 94 x 44 mm. Begin met het maken van een frame voor boven en onder.

Simple workbench.jpg

Schroef de poten er aan de zijkant tegenaan en bevestig ook de wielen.

Simple workbench2.jpg

Voor het blad heb ik een 25 mm dikke multiplex plaat genomen. Dit is lekker stevig en dus stuitert het niet zo als je er op timmert.

Om van deze simpele werktafel een efficiente werkbank te maken heb ik een frame gemaakt die hier precies in past.

In dit frame kunnen 5 gewone lades, maar ook nog twee speciale lades.

Één lade voor al mijn bouten moeren en schroeven en de ander is een schuur tafel waar je een afzuiging op kan aansluiten om zo stofvrij te schuren.

Workbench instagram.jpg

Zelf ook een maken? kijk de bouwplannen voor beide opties hier:

The Practical Engineer Store