Maak je 3D printer of CNC stil!

Een 3D printer of cnc frees maakt best wel wat geluid, en zeker voor de langere prints waarbij hij nachts aan staat kan dat voor irritaties bij jou of je buren zorgen. Vandaag ga ik je wat simpele tips geven om het geluid snel te verminderen en ik ga laten zien hoe je een goede enclosure maakt om hem echt stil te krijgen.

Wat zijn decibels eigenlijk en wat zegt het?

De decibel schaalverdeling is een logaritmische schaal. In andere woorden: een verdubbeling in geluid is een stijging van 3 Decibel. Een stijging van 10 decibel is dan 10x zo veel geluidsenergie. Een beetje verwarrend dus ik heb wat dingen voor je op een rijtje gezet:

  • Een normaal gesprek: 60 dB

  • Een doorspoelend toilet: 80 dB

  • Een straalmotor is 130 dB, dit volume is hard genoeg voor directe gehoorbeschadiging.

  • En de luidste scheet is op 16 mei 1972 gemeten op 194 decibel, best wel indrukwekkend.

Laten we beginnen om te kijken naar de oorzaak van het geluid. Bij een 3D printer komt dat vooral door de fans en door de stappen motoren die de bewegingen van de assen maken. Vooral die laatste zijn vervelend want dit zorgt voor trillingen die als je pech hebt door het hele huis te horen zijn.

Een paar simpele fixes die dit al kunnen oplossen zijn:

      • Fans vervangen voor stillere varianten

      • Wat langzamer printen

      • Stillere stappenmotoren / drivers

      • Of simpelweg de trilling dempen. Dit kan met een demper als deze of met schuim, maar daar kom ik later op terug.

Bij de cnc frees heb je nog een extra oorzaak en dat is het geluid van de frees op het materiaal, en dat kan best wel flink zijn. Dit kan je oplossen door langzamer te frezen maar dat is niet altijd wat je wil.

In deze video laat ik het zien bij mijn frees, maar dezelfde principes werken ook voor je 3D printer. Laten we eens kijken hoe veel decibel we meten.

Met een simpel programma in POM met de kap open meet ik al 85 decibel bij de frees maar je ziet wel dat het rap afneemt als ik wat verder naar achter ga en nog wat meer als ik de kap dicht doe. Bij een wat agressiever programma schiet hij al naar 105 decibel.

Maar veel belangrijker vind ik het geluid buiten. Hij piekt nu buiten op 66 decibel.

Met puur en alleen twee schuim panelen onder de frees zou hij de trilling al niet meer door moeten geven aan de schuur.

Ik heb nu het identieke programma en je ziet binnen al een flinke daling van 10 decibel ten opzichte van de 105 die we net hadden. Buiten is hij nu overall wat stiller al maar je ziet wel dat hij bij het trillen van de tool toch nog naar 64 decibel schiet.

De behuizing 

Deze behuizing hoeft maar weinig krachten te houden dus ik maak hem van 9mm multiplex. Bij de bouwmarkt waren ze vriendelijk genoeg om het al allemaal op maat te zagen dus ik kon gelijk beginnen om aan de zijkant een groef te frezen.

Ik lijm de hele box in elkaar door in de groeven lijm te smeren en hem vervolgens met een paar nietjes vast te zetten. Dat scheelt mij een heleboel gedoe met klemmen en ik kan zo snel door.

Met de box helemaal af was het tijd om het schuim er in te gaan lijmen. Ik gebruik hier voor polypress sg 120 schuim. De 120 houdt in dat dit schuim 120 kilo weegt voor een kubieke meter, best wel dik schuim dus en dat is goed om de trillingen allemaal op te vangen.

Het idee is dat deze box op twee manieren werkt, het isoleert de machine voor trilling van de rest van de werkplaats en doordat het een gesloten box is dempt het een groot deel van het geluid van de frees. 

Laten we eens gaan kijken.

Aan het begin had ik 66 decibel buiten, en met pieken soms hoger. Nu is de max die ik gemeten heb 56 decibel. Dat is een vermindering van 10x en los van alle decibellen is het ook qua beleving een stuk prettiger. Eerst was het echt storend maar nu is dat eigenlijk niet meer.

in totaal was ik zo’n 60 euro kwijt voor het schuim en het hout bij elkaar dat valt dus best wel mee en je doet jezelf en je buren er een groot plezier mee.